Dostupni linkovi

Tajvan potvrdio da Kina planira zonu zabrane letova u blizini ostrva


Zastave Kine i Tajvana, ilustrativna fotografija
Zastave Kine i Tajvana, ilustrativna fotografija

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu, 12. aprila, da Kina planira da uvede zonu zabrane letova oko 85 nautičkih milja severno od ostrva, potvrđujući raniji izveštaj Rojtersa o zatvaranju vazdušnog prostora narednih dana.

Tajvan je saopštio da će zatvaranja pasti u tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane.

Rojters je prethodno objavio, pozivajući se na neimenovane kineske zvaničnike, da Kina planira da zatvori vazdušni prostor severno od Tajvana od 16. do 18. aprila.

Četiri zvaničnika izvan Kine, koja nisu želela da budu imenovana zbog osetljivosti teme, izjavila su da će zabrana omesti rad severnog regiona leta iznad Tajvana i da nije poznat razlog objave zabrane.

Jedan od zvaničnika naglasio je da će zabrana letova uticati na 60 do 70 odsto letova između severoistoka i jugoistoka Azije, te na letove između Tajvana i Južne Koreje, Japana i Severne Amerike, prenosi agencija Rojters.

Kina završava višednevne vojne vježbe oko Tajvana koje su bile odgovor na nedavni susret predsednice te zemlje Cai Ing-ven sa predsjednikom američkog Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem u Kaliforniji, što je izazvalo negodovanje Pekinga.

Vlasti u Pekingu su u sredu, 12. aprila saopštile da su vojne vežbe "ozbiljno upozorenje" vlastima na ostrvu i onima koji ih podržavaju.

"Narodnooslobodilačka armija je nedavno organizovala i sprovela niz kontramera u Tajvanskom moreuzu i okolnim vodama, što predstavlja ozbiljno upozorenje protiv komunikacije i provokacije tajvanskih separatističkih snaga i spoljnih snaga", rekla je novinarima portparolka Kancelarije za Tajvan, Zu Fenglian.

Status Tajvana je pitanje spora od 1949. godine, kada se Kineski građanski rat okrenuo u korist Komunističke partije Kine i kada je stara vlada u zemlji bila primorana da se povuče na ostrvo.

Tajvan je od tada sebe smatrao suverenom državom, sa sopstvenim ustavom i liderima, ali Kina ga vidi kao otcepljenu provinciju koja će na kraju biti stavljena pod kontrolu Pekinga, silom ako je potrebno.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom "mora biti ispunjeno".

XS
SM
MD
LG