Dostupni linkovi

Kina tokom vežbi simulirala udare na ključne mete na Tajvanu


Jedan od brodova kineske mornarice tokom vojnih vežbi oko Tajvana, 9. april 2023.
Jedan od brodova kineske mornarice tokom vojnih vežbi oko Tajvana, 9. april 2023.

Kina je simulirala u nedelju, 9. aprila, udare na "ključne mete" na Tajvanu, drugog dana vojnih vežbi oko tog ostrva, za koje Peking kaže da su ozbiljno upozorenje vlastima posle susreta predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.

U vežbama su se koristile pomorske i vazdušne snage da simuliraju opkoljavanje ostrva.

Tajvan je rekao da je desetine kineskih aviona letelo oko ostrva u nedelju, a primećeno je je i devet brodova.


Operacija, koju je Peking nazvao "Ujedinjeni oštri mač", nastaviće se do ponedeljka.

Tajvanski zvaničnici su razbesneli operacijom, a zvaničnici odbrane u Tajpeju u subotu su optužili Peking da koristi posetu Cai, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevinom Makartijem, kao "izgovor za izvođenje vojnih vežbi, što je ozbiljno narušilo mir, stabilnost i bezbednost u regionu“.

U subotu je jedan od kineskih brodova ispalio metak sa svoje palube dok je plovio u blizini ostrva Pingtan, kineske tačke najbliže Tajvanu, javila je agencija Rojters.

Tajvanski savet za okeanske poslove, koji vodi Obalsku stražu, objavio je video snimak na kojem se vidi kako jedan od njegovih brodova prati kineski ratni brod, ali nije naveo lokaciju.

Na snimku se može čuti kako mornar govori kineskom brodu preko radija: "Ozbiljno štetite regionalnom miru, stabilnosti i bezbednosti. Molim vas, odmah se okrenite i idite. Ako nastavite, mi ćemo preduzeti mere proterivanja."

Drugi snimci prikazuju tajvanski ratni brod Di Hua koji prati brod obalske straže u onome što oficir obalske straže naziva "zastoj" sa kineskim brodom.

Dok su kineske vežbe završene do zalaska sunca u subotu uveče, zvaničnici odbrane u Tajpeju rekli su Rojtersu da su borbe borbenih aviona ponovo počele u nedelju rano ujutru.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u nedelju saopštilo da su 71 kineski vojni avion i devet brodova prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza u prethodna 24 sata.

To je nezvanična linija razdvajanja između kineske i tajvanske teritorije.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta pozvali su Kinu da ne reaguje preterano na sastanak koji je održan u Kaliforniji i pozvali su na „uzdržanost i bez promene statusa kvo“.

Portparol Stejt departmenta rekao je da SAD "pomno prate akcije Pekinga" i insistirao na tome da SAD imaju "dovoljne resurse i kapacitete u regionu da osiguraju mir i stabilnost i da ispune naše obaveze u pogledu nacionalne bezbednosti".

Američki predsednik Džo Bajden je u nekoliko navrata rekao da će SAD intervenisati ako Kina napadne ostrvo, ali su američke poruke o njenom tačnom pravcu delovanja bile nejasne.

Na sastanku u sredu, predsednica Cai je zahvalila predsedniku Mekartiju na "nepokolebljivoj podršci" Amerike, rekavši da je to pomoglo da se "uveri narod Tajvana da nismo izolovani i da nismo sami".


Makarti je prvobitno planirao da sam ode na Tajvan, ali je umesto toga odlučio da održi sastanak u Kaliforniji kako bi izbegao rasplamsavanje tenzija sa Kinom.

Status Tajvana je pitanje spora od 1949. godine, kada se Kineski građanski rat okrenuo u korist Komunističke partije Kine i kada je stara vladajuća vlada u zemlji bila primorana da se povuče na ostrvo.

Tajvan je od tada sebe smatrao suverenom državom, sa sopstvenim ustavom i liderima, ali Kina ga vidi kao otcepljenu provinciju koja će na kraju biti stavljena pod kontrolu Pekinga, silom ako je potrebno.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom "mora biti ispunjeno".

XS
SM
MD
LG