Dostupni linkovi

Kineski astronauti se vratili na Zemlju nakon šest mjeseci u svemiru


Astronautkinja Lui Jang po povratku iz šestomjesečne misije u svemiru, 4. decembar 2022.
Astronautkinja Lui Jang po povratku iz šestomjesečne misije u svemiru, 4. decembar 2022.

Tročlana posada kineskih astronauta vratila su se na Zemlju nakon što su završili šestomjesečnu misiju na kineskoj svemirskoj stanici.

U svemir su otišli 5. juna kako bi nadgledali završnu fazu izgradnje svemirske stanice Tiangong, koja je dovršena u novembru.

Posada je sletjela u svemirsku letjelicu Šenžou-14 u nedelju, 4. decembra u kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnjoj Mongoliji.

Kineska svemirska agencija proglasila je misiju "potpunim uspjehom".

Komandir Čen Dong i članovi posade Liu Jang i Cai Suže rekli su da se osjećaju dobro nakon slijetanja, u zvučnom izvještaju koji je emitovala kineska državna televizija CCTV.

Osoblje na mjestu slijetanja iznijelo je posadu iz izlazne kapsule, koja je sletjela malo nakon 20:00 sati po lokalnom vremenu, oko devet sati nakon odvajanja od svemirske stanice.

Jang, prva kineska astronautkinja, rekla je da je imala nezaboravno sjećanje na svemirsku stanicu i da je "uzbuđena što se vraća u domovinu", izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Dok su bili u svemiru, tri astronauta nadgledala su dolazak drugog i trećeg modula za Tiangong i izvela tri svemirske šetnje kako bi provjerila i testirala nove objekte.

Nova posada od tri kineska astronauta stigla je u srijedu na svemirsku stanicu kako bi obavila svoju prvu primopredaju posade u orbiti.

Nova posada poletjela je letjelicom Shenzhou-15 iz centra za lansiranje satelita Džiukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine.

Na stanici će živjeti šest mjeseci. Biće to druga stalno naseljena svemirska stanica, nakon Međunarodne svemirske postaje pod vodstvom NASA-e iz koje je Kina isključena 2011.

To je posljednja od 11 misija potrebnih za sastavljanje stanice za koju se očekuje da će raditi oko deset godina i provoditi eksperimente u gotovo nultoj gravitaciji.

Nova posada fokusiraće se na instaliranje opreme i objekata oko svemirske stanice, rekao je glasnogovornik Kineske svemirske uprave s ljudskom posadom.

Kina je tek treća zemlja u istoriji koja je poslala i astronaute u svemir i izgradila svemirsku stanicu, nakon Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG