Dostupni linkovi

Zaoštravanje trgovinskog rata nakon novih američkih carina Kini


Radnici u fabrici, Kina
Radnici u fabrici, Kina

Trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga je ponovno je eskalirao jer su SAD povećale carine sa 10 na 25 odsto na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, dok je Peking zapretio recipročnim merama. Dve strane uprkos svemu i dalje pregovaraju nadajući se dogovoru u obostranom interesu.

Američki predsednik Donald Tramp je napisao na Tviteru u petak izutra da nema razloga za žurbu da se okončaju pregovori sa Kinom, te da je spreman da istraje sa carinama na duže vreme.

"Razgovori sa Kinom se nastavljaju u veoma prijaljeskoj atmosferi - nema apsolutno potrebe da se žuri".

Međutim, kako javlja televizija CNBS, on je ubrzo obrisao deo poruke "nema potreba da se žuri".

U najnovijem obraćanju na Tviteru, Tramp je napisao da će carine učiniti SAD "mnogo jačim, a ne slabijim. Samo sedite i gledajte. U međuvremenu, Kina ne bi trebalo da menja sporazum sa SAD-om u poslednjem trenutku. Ovo nije Obamina administracija ili administracija Uspavanog Džoa (Džo Bajden, demokratski pretendent za predsednika), koji su dopustili da Kina prođe nekažnjeno".

Tramp je istakao da će "carine doneti mnogo više bogatstva našoj zemlji nego čak fenomenalan sporazum tradicionalnog tipa".

U međuvremenu, kineske vlasti su saopštile da "duboko žale" zbog novog američkog koraka i da će morati da preduzme "potrebne protivmere".

"Nadamo se da će američka i kineska strana raditi zajedno…da bismo rešili postojeće probleme saradnjom i konsultacijama", navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine u Pekingu.

Uprkos nesuglasicama, u četvrtak su u Vašingtonu nastavljeni razgovori potpredsednika kineske Vlade Liu Heja sa glavnim američkim trgovinskim pregovaračem Robertom Lajtazerom (Lightizer) i ministrom finansija Stivenom Mnučinom (Steven Mnuchin).

Portparol Bele kuće je rekao da su se američki zvaničnici saglasili da se susretnu sa kineskim pregovaračem i u petak

Bez obzira na povećanje carina, vrednost akcija na berzama u Kini je u petak porasla: indeks Hang Seng za jedan procenat, dok je kompozitni indeks u Šangaju skočio čak za tri odsto.

Međutim, akcije su pale na svetskim berzama tokom ove sedmice za 2,5 odsto nakon što je Tramp najavio u nedelju povećanje tarifa.

On je izjavio da njegova zemlja ne može dozvoliti Kini da iznova pregovara o trgovinskom sporazumu, odnosno da menja dogovorene principe. Tramp je tokom posete Floridi u sredu kazao da neće odustati od uvođenja novih carina na uvoz iz Kina, osim ako ne "prestane da vara naše radnike".

"Bili smo blizu dogovora, kada su počeli da ga menjaju. To ne možemo dopustiti", kazao je američki predsednik.

Kina je u četvrtak apelovala na SAD da se "nađu na pola puta", odnosno postignu kompromis, kako bi se očuvao sporazum u cilju okončanja njihovog trgovinskog rata.

"Američka strana je u poslednje vreme upotrebila mnogo etiketa: 'odustajanje', 'izdaja' i tako dalje… Kina mnogo polaže na poverenje i poštuje svoja obećanja i takav stav se nikada nije menjao", izjavio je Gao Feng, portparol kineskog Ministarstva trgovine.

Tramp je u četvrtak kazao da je dobio "lepo pismo” od kineskog predsednika Si Đingpinga.

"Upravo mi je napisao lepo pismo. Upravo sam ga dobio i verovatno ću razgovarati sa njim telefonom", kazao je Tramp navodeći deo u kome ga poziva na dijalog: "Hajde da radimo zajednički, da vidimo da li možemo nešto da postignemo", ističe se u pismu kineskog predsednika.

Spor oko zaštite intelektualne svojine

Kako prenosi Rojters, do proteklog vikenda je izgledalo da su dve strane na dobrom putu da postignu sporazum.

Međutim, ostale su razlike oko zaštite intelektualne svojine, jer Tramp smatra da je njegova zemlja oštećena kineskom praksom krađe američke tehnologije. Dve zemlje se spore i kojom dinamikom ukinuti carine i kako primeniti sporazum.

Tarife će pre svega biti usmerene na hemikalije, građevinski materijal, nameštaj i elektroniku za domaćinstva.

Vašington je uveo prošle godine carine od 10 odsto na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara – kao što su riba, torbe, odeća i obuća. Za početak ove godine je najavio povećanje na 25 procenata – ali je odložio ovu meru zbog napretka u pregovorima.

Tramp je u nedelju takođe zapretio uvođenjem carina na dodatnu kinesku robu vrednu 350 milijardi dolara, pored 250 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD koji je već obuhvaćen tarifama.

Kina je od jula prošle godine reagovala kontra carinama u visini do 25 procenata na američki uvoz vredan 110 milijardi dolara. Između ostalog, uvela je tarife u septembru u iznosu između pet i deset odsto na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe, uključujući tečni gas i male avione.

Prema podacima zvaničnog Vašingtona, Kina ima na raspolaganju uvođenje dodatnih carina, kao meru odmazde, na samo još 10 milijardi dolara američkog uvoza, uključujući sirovu naftu i velike avione.

MMF: Svi gube u trgovinskom ratu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da povećanje carina predstavlja "pretnju po globalnu ekonomiju".

"Kao što smo videli i ranije, svi gube u dugotrajnom trgovinskom sukobu”, saopštio je MMF pozivajući na "brzo rešenje".

Investitori su počeli da povlače svoje uloge sa berzi ove sedmice strahujući od kraha sporazuma između SAD i Kine, čije se usvajanje do skora očekivalo.

Povećanje carina će pogoditi kinesku ekonomiju, ali i američku, mada je Tramp nastojao da u svojim nastupima umanji njihov uticaj na domaću privredu.

Debora (Deborah) Elms, izvršni direktor "Azijskog trgovinskog centra" (Asian Trade Centre), je istakla da će to biti "veliki šok za ekonomiju".

Prethodne carine od 10 odsto na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, delimično su apsorbovali američki uvoznici smanjujući svoje marže. Međutim, to će biti mnogo teže sa tarifama od 25 odsto. To znači da će teret osetiti i američki potrošači zbog rasta cena.

Analitičari ističu da je Kina spremna da nastavi pregovore kako bi se pokazala principijelnom a i uviđa izuzetnu važnost pronalaska rešenja za trgovinski rat.

"Trgovinski rat je loš po Kinu, kako za proizvodni tako i finansijski sektor. To će se takođe loše odraziti po svetsku ekonomiju", kaže Gari Hufbauer, analitičar Instituta Peterson.

"Za Kinu je bolje da igra ulogu pomirljive strane nego ljutog osvetnika."

Zvanični Peking je često meta Trampovih kritika zbog neravnoteže u trgovinskoj razmeni između dve zemlje. Naime, Kina je u 2018-oj godini izvezla u SAD robe u vrednosti od 539 milijardi dolara, a uvezla 120 milijardi.

U Pekingu smatraju da je trgovinski rat koji je pokrenuo Tramp deo pokušaja SAD da obuzdaju uspon Kine, jer su zapadne vlade sve nervoznije zbog njenog rastućeg uticaja u svetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG