Dostupni linkovi

Huavej se žalio sudu u SAD: 'Ugroženo 3 milijarde korisnika'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Potez SAD da stave kinesku telekomunikacionu kompaniju Huavej na crnu listu predstavlja "opasan presedan" koji će naneti štetu više od tri milijarde korisnika, izjavio je Song Lijuping, najviši zvaničnik kineske kompanije za pravna pitanja.

Song je rekao na konferenciji za novinare da će trgovinska zabrana "direktno naštetiti" američkim firmama i uticati na radna mesta.

On je dodao da je Huavej zatražio od američkog suda da razmotri da li je u skladu sa ustavom da SAD zabrani svojoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Vašington je nedavno stavio Huavej na listu kompanija sa kojima američke firme ne mogu da trguju ukoliko nemaju dozvolu, podseća Bi-Bi-Si.

Ova kompanija je od 2018. na meti Vašingtona. SAD sumnjaju da dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njenu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svetu.

Huavej je više puta demantovao optužbe da njegovi proizvodi predstavljaju bezbednosni rizik i tvrdi da je nezavisan od kineskih vlasti.

"Političari u SAD koriste snagu cele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno", rekao je Song.

On je optužio SAD da stvaraju “opasan presedan”. “Danas Huavej, sutra može biti vaša industrija, vaša kompanija, vaši klijenti”, istakao je Song.

On je dodao da odluka SAD ugrožava korisnike proizvoda i servisa "Huaveja" u više od 170 zemalja, odnosno više od tri milijarde ljudi.

Song je rekao da će američke vlasti uvođenjem zabrane direktno naneti štetu za više od 1.200 američkih firmi, koje zapošljavaju desetine hiljada ljudi.

Rojters prenosi da je Huavej pred sudom u Teksasu zatražio poništavanje zakonskog akta koji je usvojen u Kongresu prošle godine, a na osnovu kojeg su vlasti SAD donele odluku o sankcijama.

Novom žalbom Huavej traži ubrzanje postupka (summary judgement) kako bi se “zaustavio nezakoniti postupak”, po žalbi koju je uložio u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija.

Sudski pretres je zakazan za 19. septembar.

Huavej je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja preti međunarodnoj sajberbezbenosti.

Song: Nema vatre, nema dima, samo spekulacije

Song je rekao da kampanja SAD protiv Huaveja neće poboljšati sajberbezbednost.

“Američka vlada nije pružila dokaze da je Huavej bezbednosna pretnja. Nema ni vatre ni dima, samo spekulacije”, kazao je Song.

Huavej je nesporni svetski lider u tehnologiji pete generacije mobilnih mreža (5G), a Vašington nastoji da ubedi svoje saveznike da zabrane korišćenje opreme ove kompanije. To su učinile pojedine zemlje, poput Australije i Novog Zelanda.

Istovremeno, američke vlasti su podnele nekoliko desetina tužbi protiv ove kompanije. Takođe, Vašington traži izručenje izvršne direktorke Huaveja Meng Vandžu, koja je na zahtev SAD uhapšena u Kanadi u decembru.

Odluka administracije Donalda Trampa da stavi Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu preti opstanku ove kineske firme, jer u mnogome zavisi od delova proizvedenih u SAD za svoje telefone, uključujući kompjuterske čipove. Oko trećina njegovih snabdevača je iz SAD.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Primena zabrane je odložena za tri meseca. Međutim, američke sankcije su već uticale na partnerstvo Huaveja sa Guglom, koji je saopštio da će nastaviti da podržava postojeće mobilne telefone kineske kompanije, ali da u novim uređajima neće biti zastupljene njegove ključne aplikacije kao što su mape, gmail i pretraživač.

U međuvremenu, sva četiri velika američka mobilna operatera - AT&T, Verizon, Sprint and T-Mobile — takođe su saopštili da neće koristiti proizvode Huaveja za njihovu 5G mrežu.

Pomenuti potez Vašingtona je deo šireg trgovinskog rata sa Kinom u kome su uvedene carine na robu vrednu nekoliko stotina milijardi dolara.

Početkom meseca SAD su povećale tarife sa 10 na 25 odsto na uvoz iz Kine u vrednosti od 200 milijardi dolara, dok je Peking uzvratio kontramerama na američku robu od 65 milijardi dolara.

Tramp smatra da Kina krade tehnologije od stranih kompanija i subvencioniše domaće firme čime stvara nefer konkurenciju na tržištu.

Tramp je nedavno izjavio da Huavej može biti deo trgovinskog sporazuma sa Kinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG