Dostupni linkovi

Kina optužila dvojicu Kanađana za navodnu špijunažu


Michael Spavor i Michael Kovirg
Michael Spavor i Michael Kovirg

Kina je optužila dva pritvorena kanadska državljana za špijuniranje, 18 mjeseci nakon njihovog hapšenja u decembru 2018. godine, par dana nakon što je u Vankuveru zadržana izvršna direktorica Huawei kompanije. Kina poriče povezanost između ova dva slučaja i tvrdi da su uhapšeni Kanađani odavali državne tajne.

Hapšenje u decembru 2018. godine uslijedilo je samo par dana nakon što je Meng Wanzhou (Vandžu), izvršna finansijska direktorica u kineskom Huaweiju pritvorena u Vankuveru na osnovu potjernice Sjedinjenih Država. Kina poriče da je presuda osveta za hapšenje Vandžu.

Kćerka osnivača kineskog tehnološkog giganta Huaweija nalazi se u kućnom pritvoru, a uhapšena je pod sumnjom optužbe za prevaru i kršenje sankcija uvedenih Iranu. SAD tvrdi da je Wanzhou sakrila povezanost Huawei i kompanije Skycom, u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Wasington uveo Teheranu.

'Državne tajne i obavještajni podaci'

Michael Kovirg, bivši diplomata osuđen je u Pekingu zbog sumnje da je vršio špijuniranje državnih tajni i obavještajnih podataka.

Michael Spavor, poduzetnik optužen je u Dandongu u blizini granice sa Sjevernom Korejom zbog sumnje da je špijunirao za strane faktore i da im je ilegalno osigurao državne tajne.

Kovirg je bivši diplomata u Pekingu koji je radio kao viši savjetnik za International Crisis Group (Međunarodna krizna grupa), a Spavor je osnivač kompanije koja pomaže u organizovanju putovanja u Sjevernu Koreju. Kako piše CNN, njegova kompanije pomogla je bivšem NBA igraču Dennisu Rodmanu pri putovanju u Pjongjang kako bi se susreo sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Tokom konferencije za medije u petak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan rekao je da su dokazi protiv dvojice optuženih Kanađana ‘čvrsti’, a činjenice ‘jasne’.

Vila u Vankuveru i nepoznata lokacija u Kini

Kanadski premijer Justin Trudeau optužio je Kinu u septembru prošle godine da koriste arbitražno pritvaranje za postizanje svojih političkih ciljeva.

On je također ranije rekao da zvaničnici Kine povezuju hapšenje direktorice Huaweija i pritvaranje kanadskih državljana.

“Kanada ima nezavisni pravosudni sistem koji funkcioniše bez uplitanja političara. Kina tako ne funkcioniše i čini se da ne razumije da mi imamo pravosuđe koje je nezavisno od uplitanja politike", rekao je tada Trudeau.

Ova dvojica Kanađana privedena su 10. decembra, deset dana nakon hapšenja finansijske direktorice Huaweija.

Huawei u fokusu

Sud u Kanadi odlučio je ovog mjeseca da izručenje Ming Sjedinjenim Državama može da pređe u narednu fazu.

Ona je puštena uz kauciju tokom trajanja procesa i, kako piše AP nalazi se u jednoj od dvije vile koje ima u Vankuveru. Dvojica zatvorenih Kanađana nalaze se na nepoznatoj lokaciji, te im je odbijen zahtjev za advokatom i posjeta porodice. Tokom 2019. godine objavljeno je da Kanađane ispituju od šest do osam sati svakog dana.

Odnosi Kine i Kanade veoma su loši trenutno, a tenzije između njih dodatno štete reputaciji Huaweija u Americi. Dvije od tri velike kanadske telekomunikacijske kompanije najavile su ranije ovog mjeseca da su odlučile kako neće koristiti tehnologiju Huaweija za razvoj nove generacije 5G mreže. Umjesto njih, odabrali su švedsku Ericsson kompaniju kao i Nokiju za dobavljača 5G opreme.

Huawei, najveći dobavljač mrežne opreme na svijetu koje koriste telefonske i internet kompanije, već dugo je posmatran kao mogući špijun kineske vojske i njihovih visoko sposobnih sigurnosnih snaga.

Sjedinjene Države tražile su od Kanade da isključe Huawei opremu iz izgradnje 5G sistema, uz pojašnjenje da je ova kompanija povezana sa kineskim režimom. SAD, kao i Australija blokirali su Huawei, Velika Britanija trenutno revidira odluku o korištenju kineskih sistema, iako je vlada u Londonu u januaru ove godine odlučila da će Huawei isporučiti 35 posto potrebne opreme za izgradnju 5G.

Uprkos zastojima u korištenju Huawei opreme, Kina poriče da je ova kompanija povezana sa njihovim režimom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG