Dostupni linkovi

Potvrđeno hapšenje Kanađanina u Kini dok se čeka odluka o Meng


Premijer Justin Trudeau je potvrdio hapšenje
Premijer Justin Trudeau je potvrdio hapšenje

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je u utorak da je u Kini uhapšen bivši kanadski diplomata dodajući da situaciju treba ozbiljno shvatiti, u trenutku kada kineske vlasti osuđuju nedavni pritvor u Kanadi finansijske direktorke kineskog giganta Huawei-a Meng Vandžu.

Sve se dešava samo par sati uoči odluke kanadskog suda o sudbini uhapšene finansijske direktorice Huawia, koja bi se mogla suočiti sa izručenjem SAD.

"Obaviješteni smo da je jedan Kanađanin pritvoren u Kini. Bili smo u direktnom kontaktu s Kinezima", rekao je Trudeau novinarima potvrđujući raniju informaciju o privođenju Michaela Kovriga, koji je nekada bio diplomata u Pekingu, Hong Kongu i UN.

Međunarodna krizna grupa, za koju radi Kovrig od 2017. kao viši savjetnik za sjeveroistočnu Aziju, navela je ranije danas da je on priveden u Kini.

Izvještaji o hapšenju bivšeg diplomate su se pojavili nakon što je Kina upozorila Kanadu na posljedice nedavnog hapšenja zvaničnice Huawei-a Meng Vandžu na vankuverskom aerodromu.

Nije poznato da li su dva slučaja povezana. Kćerka osnivača kompanije Huawei uhapšena je u Kanadi 1. decembra i mogla bi da bude izručena u SAD, čije vlasti tvrde da je sakrila povezanost Huawei i kompanije Skycom, u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Vašington uveo Teheranu.

To hapšenje je izazvalo veliko nezadovoljstvo kineskih vlasti koje tvrde da ona nije prekršila zakon.

Američki State Department je iskazao zabrinutost zbog hapšenja kanadskog državljanina u Kini, te su pozvali Peking da prekine sa arbitražnim pritvaranjima.

XS
SM
MD
LG