Dostupni linkovi

Trudo: Kina ne shvata da Kanada ima nezavisan pravosudni sistem


Kanadski premijer Džastin Trudo
Kanadski premijer Džastin Trudo

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je danas da Kina ne shvata da Kanada ima nezavisan pravosudni sistem i ponovio da je Peking uhapsio dvojicu Kanađana iz osvete zbog hapšenja direktorke "Huaveja".

Trudo je rekao da će Kanada nastaviti pritisak na Peking da pusti Majkla Spejvora i Majkl Kovinga, privorene od decembra 2018. godine, što Otava smatra osvetom zbog hapšenja nekoliko dana ranije u Kanadi izvršne direktorke "Huaveja" Meng Vanžou, ćerke osnivača te kineske kompanije.

Kanadska policija uhapsila je Meng u Vankuveru na zahtev SAD za izručenje, a devet dana kasnije Kinezi su uhapsili Kovringa i Spejvora.

"Videli smo da zvaničnici Kine povezuju ta dva slučaja. Kanada ima nezavisni pravosudni sistem koji funkcioniše bez uplitanja političara", rekao je Trudo.

"Kina tako ne funkcioniše i čini se da ne razume da mi imamo pravosuđe koje je nezavisno od uplitanja politike", rekao je on.

Sjedinjene Države traže izručenje Meng Vandžu optužene za prevaru, a o zahtevu za izručenje odlučuje kanadski sud.

Njeno hapšenje je ozbiljno narušilo odnose Kine i Kanade.

Pored hapšenja dvojice Kanađana, Kina je drugu dvojicu osudila na smrt, a u znak protesta je obustavila uvoz ulja od uljane repice iz Kanade.

Iako pod velikim pritiskom da praktčino zaoštri stav prema Kini, Trudo je danas samo rekao da se njegova vlada "zalaže za puštanje dvojice koju je Kina proizvoljno privela iz osvete zbog našeg nezavisnog pravosudnog sistema".

Kanađanima pritvorenim u Kini nisu dozvoljene posete konzularnih zvaničnika, dok je direktorka "Huaveja" puštena uz kauciju iz kanadskog pritvora i u luksuznoj kući u Vankuveru čeka odluku o eventualnom izručenju SAD.

XS
SM
MD
LG