Dostupni linkovi

Kina odobrila 'patriotski' plan za kontrolu izbora u Hong Kongu


Kineska i zastava Hong Konga vide se sa prozora zgrade Zakonodavnog savjeta Hong Konga, 11. mart 2021.
Kineska i zastava Hong Konga vide se sa prozora zgrade Zakonodavnog savjeta Hong Konga, 11. mart 2021.

Kinesko zakonodavstvo je odobrilo kontroverznu rezoluciju kojom se utire put za izborni sistem u Hong Kongu i kojom će se grad staviti pod čvršću kontrolu Pekinga. Rezolucija "patriote upravljaju Hong Kongom", usvojena u četvrtak 11. marta na Nacionalnom narodnom kongresu, smanjuje demokratsku zastupljenost i omogućava propekinškom vijeću provjeru "patriotskih" kandidata.

Rezolucija "patriote upravljaju Hong Kongom" je donesena s 2.895 glasova za, nula glasova protiv i jednim suzdržanim. Glasanje se održalo tokom sastanka Nacionalnog narodnog kongresa na najvažnijoj kineskoj političkoj konferenciji - Dvije sesije.

Parlamentarni sastanak Dvije sesije počeo je u četvrtak 4. marta otvaranjem Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, savjetodavnog tijela, dok je dan poslije počeo godišnji skup Nacionalnalnog narodnog kongresa (NPC), kineskog zakonodavnog tijela.

Kinesko zakonodavno tijelo je podržalo najnoviji potez Komunističke partije za pooštravanje nadzora nad Hong Kongom smanjenjem uloge javnosti u odabiru čelnika na teritoriji Hong Konga, kako prenosi BBC.

Predsjednik Si Đinping i drugi stranački lideri bili su na pozornici pred delegatima dok su oni davali svoje glasove elektronskim putem u Velikoj narodnoj dvorani. Nacionalni narodni kongres nema stvarnih ovlasti, ali Komunistička partija Kine koristi ovaj godišnji sastanak za predstavljanje vladinih planova i glavnih odluka.

Ova mjera doprinosi suzbijanju protestnog pokreta u Hong Kongu koji poziva na veću demokratiju. Akcija je potaknula prigovore da Peking narušava autonomiju obećanu od kada je Hong Kong predat Kini 1997. godine i šteti njegovom statusu globalnog finansijskog središta, piše agencija Associated Press (AP).

Promjene će omogućiti Hong Kongu da "riješi problem LegCo-a koji posljednjih godina sve čini političkim i djelotvorno se suoči s nepromišljenim potezima ili unutrašnjim razdorima koji su podijelili Hong Kong", rekla je u izjavi Carrie Lam, šefica izvršne vlasti u Hong Kongu. LeCo je skraćenica za Zakonodavni savjet Hong Konga kao specijalne administrativne teritorije.

Sljedeća stvar je da se izda nacrt detaljne legislative koja bi mogla da stupi na snagu u Hong Kongu u nekoliko narednih mjeseci.

"Stanovnici Hong Konga će biti obespravljeni" najnovijim promjenama, rekla je Emily Lau, bivša zakonodavka iz Hong Konga, prenosi AP.

"Peking želi da izvrši vrlo strogu kontrolu", rekao je Lau, član gradske Demokratske stranke. "To nije demokratija."

Lideri iz kontinentalnog dijela Kine poriču da narušavaju autonomiju Hong Konga i kažu da su promjene potrebne da bi se zaštitila stabilnost teritorije.

Kritičari kažu da bi reforme, kada budu donešene, efikasno uticale na uništavanje preostale opozicije.

Donošenje rezolucije “patriote upravljaju Hong Kongom” je posljednji u nizu poteza kojim Peking steže pritisak na Hong Kong, uključujući donošenje zakona o nacionalnoj sigurnosti i suzbijanje aktivista i opozicionih političara.

Gotovo 24 godine nakon što je Velika Britanija predala Kini kontrolu nad Hong Kongom, Kina je preuredila politički sistem uvodeći veće kontrole prema opoziciji.

Prodemokratski protesti, bili su popraćeni masovnom podrškom javnosti s čak dva miliona ljudi koji su mirno izašli na ulice. Krajem 2019. godine demokrati su prevladali na lokalnim izborima u Hong Kongu, jedinom istinski demokratskom glasanju u gradu. To je možda zastrašilo Peking više od barikada i protesta.

Posljednjih godina bilo je i drugih prekretnica u kojima su posmatrači proglašavali kraj Hong Konga, kako piše britanski servis BBC. Na primjer, zakon o nacionalnoj sigurnosti sasvim je izbrisao mogućnost da se nezdovoljstvo izrazi na ulici.

Kina tvrdi da je ova reforma, sa testom političke lojalnosti za kandidate, nužna kako bi se osigurala stabilnost. Međutim, kritičari će reći da ukida još jedan od fundamenata specijalnih sloboda grada, odnosno njegovo usmjeravanje neslaganja kroz sam politički proces.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG