Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije za 14 kineskih zvaničnika zbog Hong Konga


Policija u Hong Kongu sa plakatom upozorenja 
Policija u Hong Kongu sa plakatom upozorenja 

Sjedinjene Države u ponedjeljak su nametnule sankcije za 14 visokih kineskih zvaničnika u odgovor na sve veće miješanje Pekinga u Hong Kongu, prenosi AFP.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa izjavila je da zamrzava bilo kakvu imovinu u Americi i zabranjuje putovanje u Sjedinjene Države za 14 potpredsjednika Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa Kine, budući da su oni predvodili usvajanje oštrog novog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

"Sjedinjene Države će nastaviti raditi s našim saveznicima i partnerima kako bi Peking smatrali odgovornim za podrivanje obećane autonomije Hong Konga", rekao je državni sekretar Mike Pompeo u izjavi.

"Sjedinjene Države ponovno potiču Peking da se pridržava svojih međunarodnih obaveza i da posluša glas mnogih zemalja koje su osudile njihove postupke."

Sjedinjene Države već su uvele sankcije za Carrie Lam, propekinšku liderku Hong Konga.

Iako je Lam nastojala umanjiti efekat sankcija, ona je u nedavnom intervjuu priznala da se oslanja na "gomile gotovine" jer ne može održavati bankovni račun zbog pritiska američkog Ministarstva finansija, koje ima širok uticaj na transakcije u dolarima.

Izviždana šefica vlade Hong Konga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Kineski parlament usvojio je novi drakonski Zakon o sigurnosti u junu, uprkos međunarodnim upozorenjima da krši obećanje o odobravanju odvojenog sistema u Hong Kongu, koje su dali prije nego što je Velika Britanija predala svoju koloniju 1997. godine.

Kroz Zakon o sigurnosti Kina je u velikoj mjeri uspjela suzbiti proteste koji su potresli Hong Kong prošle godine.

U ponedjeljak je hongkonška policija, pozvavši se na novi Zakon, uhapsila tri osobe koji su prošlog mjeseca izvikivali slogane na univerzitetskom kampusu.

Takođe u novembru, demokratski zakonodavci masovno su podnijeli ostavke u Zakonodavnom vijeću nakon diskvalifikacije četvorice njihovih kolega.

Pompeo je rekao da je kineski "nemilosrdni napad efikasno onemogućio narod Hong Konga da bira svoje izabrane predstavnike."

XS
SM
MD
LG