Dostupni linkovi

Aktivistima iz Hong Konga do tri godine zatvora zbog pokušaja bekstva na Tajvan


Grupa, poznata "Hong Kong 12" (na fotografiji dio iz grupe u policijskom autu), pokušala je u avgustu da gliserom stigne na Tajvan ali ih je uhvatila kineska policija
Grupa, poznata "Hong Kong 12" (na fotografiji dio iz grupe u policijskom autu), pokušala je u avgustu da gliserom stigne na Tajvan ali ih je uhvatila kineska policija

Kineski sud osudio je deset aktivista iz Hong Konga na zatvorske kazne od sedam meseci do tri godine zbog pokušaja da prebegnu na Tajvan.

Porodice ističu da im nije bio dozvoljen kontakt sa njima kao ni da odaberu advokate.

Od kraja prošle godine Tajvan je postao prećutno utočište za hongkonške aktiviste koji nastoje da izbegnu sve represivne mere nakon donošenja novog restriktivnog zakona o nacionalnoj bezbednosti usvojenog zbog masovnih prodemokratskih protesta u ovoj nekada poluautonomnoj regiji.

Uskraćen izbor advokata

Grupa, poznata "Hong Kong 12", pokušala je u avgustu da gliserom stigne na Tajvan ali ih je uhvatila kineska policija. Sud na jugu zemlje u gradu Šenžen osudio je na tri godine zatvora Tang Kaj Jina (31) i Kvin Muna (33) zbog organizovanje ilegalnog prelaska granice, a osmoro lica na sedam meseci po optužbi za ilegalni prelazak granice.

Među njima je i Endi (Andy) Li, istaknuti aktivista prodemokratskog pokreta u Hongkongu. Dvoje maloletnih članova grupe (17 i 18 godina), za sada nisu osuđeni i kako javlja AFP, u sredu su predati policiji u Hong Kongu.

Svi su kažnjeni i novčano između 1.500 i 3.000 dolara.

Porodice aktivista ranije su izrazile svoj strah za njihovu sudbinu imajući u vidu netransparentnost kineskog pravosudnog sistema, prenosi BBC.

Članovi porodica optuženih rekli su im je bio uskraćen pristup najmilijima i da i nisu mogli da odaberu advokate, već su im vlasti odredile branioce po službenoj dužnosti. Tek u prošli petak su obavešteni da suđenje počinje u ponedeljak.

Tokom vikenda porodice su objavile otvoreno pismo međunarodnoj zajednici, apelujući na njenu pomoć u zaštiti zakonskih prava pritvorenih.

"Moramo da se prisetimo da su bili zatvoreni u Kini, odsečeni od sveta, njihovih porodica i advokata po njihovom izboru četiri meseca pre nego što su prisustvovali lažnom suđenju, kome su mogli da prisustvuju samo akteri kojima je to odobrila Kineska komunistička partija, "kazala je Beatris (Beatrice) Li, sestra Endija Lija, prenosi Rojters.

Policija i tužioci u Šenženu ranije su negirali optužbe za zlostavljanje i tvrdili su da je pritvorenicima omogućen pravno savetovanje, mada je praksa u kontinentalnoj Kini da se okrivljenim uskraćuje izbor advokata imenovanjem branioca od strane vlasti, navodi CNN.

Amnesti: Rizik od mučenja

Nakon izricanja presude, grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel (Amnesty International) je saopštila da su mladi "izloženi riziku od mučenja nakon nepravednog suđenja".

"​Ove kazne izrečene nakon nefer procesa ogolile su opasnosti sa kojima se suočava svako ko se nađe pred sudom u kineskom krivičnom sistemu," izjavio je direktor Amnestija za azijsko-pacifički region Jamini Mišra (Yamini Mishra).

Četiri meseca u zatvoru bez optužnice

Nakon hapšenja, aktivisti su držani četiri meseca u pritvoru bez optužnice u Šenženu u kopnenom delu Kine.

Pre nekoliko nedelja kineske vlasti konačno su optužile 10 članova te grupe: osam njih za ilegalni prelazak granice, što je po kineskom zakonu kažnjivo do dve godine zatvora, dok su se dva suočila sa ozbiljnijom optužbom za organizaciju prelaza, za šta je predviđena maksimalna kazna do sedam godina.

Na početku suđenja u ponedeljak, diplomate iz nekoliko zapadnih zemalja okupili su se ispred zgrade suda, ali im nije bilo dopušteno da uđu, kao ni stranim novinarima.

Diplomate SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade, Portugala i Holandije ispred sudnice gde je suđeno aktivistima
Diplomate SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade, Portugala i Holandije ispred sudnice gde je suđeno aktivistima

Sud je saopštio da su tokom procesa govorili tužioci i advokati odbrane. Takođe, da je navodno svih deset optuženih priznalo krivicu, a dvoje maloletnika prestup.

Advokati osuđenih na osam meseci ističu da bi mogli da se vrate kući 24. marta uzimajući u obzir vreme provedeno u pritvoru.

Oni su dodali da su kazne preoštre te da nisu dokazani navodi optužnice o organizovanju ilegalnog prelaska granice, prenosi AFP.

Vlasti Hong Konga negiraju umešanost

Neki komentatori pretpostavljaju da je 12 aktivista dobilo dozvolu da napuste Hong Kong, da bi potom mogli da budu javno pritvoreni i osuđeni kao lekcija drugima, prenosi CNN.

U oktobru je obelodanjeno, na osnovu podataka iz registra letova aviona, da je vladin avion nadzirao to područje kada su aktivisti napustili Hong Kong, a zatim se činilo da prati njihovu rutu.

Keri (Carrie) Lam, šefica izvršne vlasti u Hong Kongu, koju je imenovao Peking, negirala je tvrdnje da je njena vlada znala ili bila umešana u slučaj pre nego što je 12 aktivista uhapšeno.

Oni su "odlučili da pobegnu i tokom bekstva ušli su u drugu jurisdikciju počinivši krivično delo zbog ilegalnog ulaska," izjavila je Lam u oktobru.

"Moraju se suočiti sa pravnim posledicama u toj jurisdikciji. To je jednostavno," zaključila je tada.

Tajvan utočište hongkoškim aktivistima

Dvanaest stanovnika Hong Konga presrela je na moru kineska obalska straža ujutro 23. avgusta, samo 70 kilometara jugoistočno od Hongkonga. Većina njih već se suočavala optužbama zbog učešća u masovnim prodemokratskim protestima koji su prošle godine zapljusnuli bivšu britansku koloniju. To je značilo da ovu teritoriju nisu mogli da napuste redovnim putem.

Vošington post (The Washington Post) piše da su stotine Hongkonžana potražile utočište na ostrvu. Većina je legalno stigla vazdušnim putem, dok su to neki učinili brodom uz pomoć krijumčara.

Izvodljivo, mada rizično, morsko putovanje do Tajvana, udaljenog oko 720 kilometara, blokirano je nakon što je kineska obalska straža jasno stavila do znanja da nadgledaju vode oko Hong Konga.

Slučaj 12 pritvorenika skrenuo je pažnju na sve intenzivniju borbu aktivista za demokratiju u Hong Kongu, nekadašnje ključne destinacije za izbeglice koji su bežali od progona, podseća BBC.

‘Bekstvo od tiranije kao zločin’

Ovo suđenje je pomno praćeno u Hong Kongu i inostranstvu kao retki slučaj da kineske vlasti hapse ljude koji pokušavaju da napuste teritoriju, u vreme sve veće zabrinutosti zbog smanjivanja autonomije ove teritorije.

Pristalice grupe "Hong Kong 12" okupile su se u najmanje desetak gradova širom sveta - od Tajpeja i Njujorka do Adelaide i Vankuvera.

Aktivista Aleksandra Vong tokom protesta za oslobađanje aktivista iz grupe 'Hong Kong 12' i novinarke Zhang Zhan, takođe pre nekoliko dana osuđene zbog dokumentovanja korona krize u Kini, Hong Kong, decembar 2020
Aktivista Aleksandra Vong tokom protesta za oslobađanje aktivista iz grupe 'Hong Kong 12' i novinarke Zhang Zhan, takođe pre nekoliko dana osuđene zbog dokumentovanja korona krize u Kini, Hong Kong, decembar 2020

Nekoliko sati pre suđenja u ponedeljak američka ambasada u Kini pozvala je da aktivisti budu "odmah pušteni".

"Njihov takozvani ‘zločin’ bio je da pobegnu od tiranije," rekao je portparol američke ambasade za AFP.

"Komunistička Kina se neće zaustaviti u pokušaju da spreči svoj narod da traži slobodu negde drugde," dodao je portparol američke ambasade.

Prethodno je u ponedeljak portparolka američkog Stejt departmenta takođe kritikovala postupak zvaničnog Pekinga.

"​Tretman ovih 12 pojedinaca, od kojih su neki maloletni, od strane kineskih vlasti bio je zastrašujući", rekla je portparolka.

"Peking nastavlja svoju kampanju za ukidanje preostalih prava i sloboda građana Hong Konga, lažno izjednačavajući njihov sistem vladavine partijskim dekretom sa vladavinom zakona“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo, pozivajući SAD da "odmah prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine preko pitanja Hong Konga".

Nove kazne zatvora u Hong Kongu

Kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti – koji je donet u junu mimo gradskih vlasti u Hong Kongu – pokrenuo je brzo gušenje demokratskih sloboda u nekada poluautonomnom gradu. Ovim aktom se zabranjuje secesija, subverzija, terorizam i dosluh sa stranim snagama u ovom jednom od najvećih finansijskih centara na svetu.

U utorak je Toni Čang (Chung), nekadašnji aktivista za nezavisnost Hong Konga, koji se takođe suočava sa optužbama prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti, osuđen na četiri meseca zatvora po optužbi za nezakonito okupljanje i skrnavljenje nacionalne zastave tokom protesta prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG