Dostupni linkovi

Kina: Imamo pravo da preduzmemo kontramjere protiv američkih sankcija


Osam novih kompanija je dodato na "crnu listu" američkog Ministarstva trgovine (ilustrativna fotografija)
Osam novih kompanija je dodato na "crnu listu" američkog Ministarstva trgovine (ilustrativna fotografija)

Kina će poduzeti sve potrebne mjere da odbrani svoje kompanije, i ima pravo da preduzme kontramjere protiv sankcija Sjedinjenih Američkih država (SAD), rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova NR Kine, Zhao Lijian, tokom obraćanja novinarima u četvrtak, 25. novembra, nakon što je američko ministarsto trgovine stavilo novih osam kineskih kompanija na svoju “crnu listu”.

Američko ministarstvo trgovine, koje održava “crnu listu”, dodalo je na nju osam kineskih kompanija, iz zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku, navodeći da u pojedinim slučajevima ove firme pomažu kineskim oružanim snagama na polju proizvodnje kvantnih računara.

Kompanije na crnoj listi se uglavnom bave kvantnim računarima, mikroelektronikom, poluprovodnicima, ali na listi je i Nacionalna laboratorija za fizičke nauke na mikronivou u Hefeiju.

Ministarstvo ih optužuje za “podršku vojnoj modernizaciji” kineske armije, kao i za “pokušaje da pribave predmete američke proizvodnje za vojnu primjenu”.

Šta treba znati o kineskim kompanijama u Srbiji sa crne liste SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Dodaci na crnu listu koju održava američko ministarstvo trgovine, dolaze u vrijeme sve većih tenzija između zvaničnog Pekinga i Vašingtona zbog statusa Tajvana i problema u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Ukupno, ministarstvo je dodalo novih 27 entiteta na crnu listu, iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura.

Kina se snažno protivi sankcijama svojim kompanijama, i uložiće prigovore SAD-u, navela je Shu Jueting, ispred kineskog ministarstva trgovine.

Iz ambasade Kine u Vašingtonu je rečeno da bi SAD trebalo da se ponašaju “u skladu sa duhom” virtuelnog sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog vođe Xija Jinpinga od 15. novembra, te da se “sastanu sa Kinom na pola puta umjesto da nastave da idu pogrešnom stazom”.

Šta je sporno za američko ministarstvo?

Ministarka za trgovinu SAD, Đina Rejmondo, navela je u izjavu u srijedu, 24. novembra da će dodaci na listu spriječiti da američka tehnologija pomaže u razvoju kineskih i ruskih aktivnosti koje se tiču neproliferacije nuklearnog naoružanja, kao što su aktivnosti Pakistana na polju razvoja balističkih raketa.

Ministarstvo trgovine SAD želi da spriječi kinesku vojsku u razvoju naprednih radara i aplikacija za djelovanje protiv podmornica, kao što su podmorski senzori. Ovaj čin takođe zaustavlja mogućnost da se američki proizvodi upotrebljavaju u kineskim pokušajima dešifrovanja enkripcije.

Snabdjevači kompanija na ovoj listi će morati da se prijave za dozvolu prije nego što pokušaju da im prodaju bilo šta – a tu dozvolu vrlo vjerovatno neće moći da dobiju.

“Crna lista” se sve više koristi za potrebe nacionalne bezbjednosti i spoljne politike od adminstracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Kineska telekomunikaciona kompanija “Huawei” se nalazi na ovoj listi od 2019. godine, zbog čega su odsječeni od nekih ključnih dobavljača i zapali u probleme sa proizvodnjom mobilnih telefona.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG