Dostupni linkovi

Šaomi i još osam kineskih kompanija na crnoj listi SAD


Američka vlada stavila je na crnu listu devet kineskih kompanija, uključujući proizvođača pametnih telefona Šaomi (Xiaomi), treću najveću kinesku nacionalnu naftnu kompaniju i državnog proizvođača aviona (Commercial Aircraft Corp.), zbog navodnih vojnih veza, vršeći pritisak na Peking u poslednjima danima administracije predsednika Donalda Trampa (Trump), prenosi AP.

Američki investitori moraće da ustupe svoj udeo u kineskim kompanijama sa liste do novembra ove godine, prema izvršnoj uredbi koju je Tramp potpisao prošlog novembra.

Šaomi je saopštio da su njegovi proizvodi za „civilnu i komercijalnu upotrebu“ te da nije u vlasništvu, pod kontrolom ili povezan sa kineskom vojskom. „Kompanija će preduzeti odgovarajuće mere kako bi zaštitila svoje kao i interese svojih ulagača“, navodi se u izjavi, ne precizirajuće te poteze.

Prema podacima istraživačke kompanije Gartner, Šaomi je u trećem kvartalu prošle godine prestigao Epl (Apple), treću najveću kompaniju za proizvodnju pametnih telefona u svetu.

Šaomi je napredovao nakon što su SAD stavile na crnu listu kompaniju Huavej (Huawei).

Istovremeno, Ministarstvo trgovine je stavilo Čajna Nešnal Ofšor Ojl (CNOOC) na ekonomsku crnu listu koja zabranjuje američkim firmama da izvoze ili prenose tehnologiju kineskim kompanijama, osim ako za to nije dobijena dozvola vlade SAD.

Ovaj potez usledio je nakon što je u decembru na listu dodato oko 60 kineskih kompanija, uključujući proizvođača dronova DJI i poluprovodnika SMIC.

Čajna Nešnal Ofšor Ojl je umešana u bušenje u moru u spornim vodama Južnog kineskog mora, gde se sukobljavaju teritorijalne pretenzije Pekinga sa drugim zemljama, uključujući Vijetnam, Filipine, Brunej, Tajvan i Maleziju.

„Kineske bezobzirne i ratoborne akcije u Južnom kineskom moru kao i agresivno nastojanje da stekne osetljivu intelektualnu svojinu i tehnologiju za svoju armiju predstavljaju pretnju američkoj nacionalnoj i bezbednosti međunarodne zajednice“, rekao je američki ministar trgovine Vilbur Ros (Wilbur Ross).

“CNOOC deluje kao agresor u ime kineske armije da bi zastrašio njene susede, a njena vojska i dalje ima koristi od vladine politike civilno-vojne fuzije u maligne svrhe“, rekao je Ros.

Portparol CNOOC-a je izjavio da će „nastaviti da prati razvoj situacije“, priznajući da je ova kompanija stavljena na crnu listu.

Kineska državna kompanija Skajrizon (Skyrizon) takođe je dodata na ekonomsku crnu listu, zbog nastojanja da „nabavi i prisvoji strane vojne tehnologije“, rekao je Ros.

Peking Skajrizon Eviješen (Aviation), koji je osnovao tajkun Vang Jing, razljutio je Vašington zbog pokušaja preuzimanja ukrajinskog proizvođača vojnih avionskih motora “Motor Sić” 2017.

SAD je bio zabrinut da će napredna vazduhoplovna tehnologija na kraju biti korišćena u vojne svrhe.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžijan kritikovao je poslednju odluku američkih vlasti ističući da je njen cilj potiskivanje kineskih kompanija. Po njegovim rečima, Trampova administracija je „generalizovala koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljavala državnu moć bez očiglednog razloga“.

"Kina će preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese svojih preduzeća u skladu sa zakonom", rekao je Žao na konferenciji za novinare u petak.

On je istakao da SAD ovim potezima krše principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila i podrivaju poverenje stranih preduzeća koja ulažu u SAD, što bi sve na kraju naškodilo interesima američkih preduzeća i investitora.

XS
SM
MD
LG