Dostupni linkovi

Biden proširio listu kineskih kompanija zabranjenih za američke ulagače


Američki predsjednik Joe Biden proširio je spisak kineskih kompanija kojima je zabranjeno američko investiranje.

Na spisku se sada umjesto 31 nalazi 59 kompanija, saopštila je Bijela kuća. Kako navodi BBC kompanije koje se nalaze na spisku imaju navodne veze sa vojskom. Spisak je inicijalno uspostavio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Prema novim pravilima, američkim investitorima će biti zabranjeno kupovanje i prodavanje vrijednosnih papira kompanija koje se nalaze na listi američkog ministarstva finansija.

Sankcije su usmjerene na kompanije koje su uključene u kinesku nadzornu tehnologiju koja se koristi za “omogućavanje represije ili ozbiljna kršenja ljudskih prava” koja “potkopavaju sigurnost i demokratske vrijednosti Sjedinjenih Država i naših saveznika”, navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi AFP.

Inicijalna lista koja je objavljena u vrijeme Trumpovog mandata uključivala je velike tehnološke, građevinske i tehnološke kompanije kao što su China Mobile, China Telecom, China Railway Construction Corp i druge.

Zabrana ulaganja u kompanije stupa na snagu 2. avgusta i trenutni dioničari imaće godinu dana da promijene svoja ulaganja.

Ovaj potez jedan je od niza mjera Bijele kuće usmjerenih ka Kini koji ostavljaju odnose među dvijema zemljama ozbiljno zategnutim.

Prije no što je Bidenova lista objavljena Peking je ponovio svoj bijes zbog liste i obećao da će štititi prava kineskih kompanija, rekavši da je mjera “politički motivisana” i da “zanemaruje činjenice i stvarno stanje.”

Iako se Bidenova administracija obvezala da će zauzeti više diplomatski pristup ka Kini, američki predsjednik je rekao da će održati oštre stavove oko nekoliko pitanja, uključujući odbranu i tehnologiju.

XS
SM
MD
LG