Dostupni linkovi

Hong Kong: Uhapšen aktivista Džošua Vong


Džošua Vong
Džošua Vong

Aktivista Džošua Vong uhapšen je 24. septembra zbog "nelegalnog okupljanja" tokom protesta u Hong Kongu u oktobru 2019. godine, rekao je njegov advokat, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Ovaj 23-godišnji aktivista napisao je na Tviteru da je optužen da je tokom tog skupa prekršio "drakonski zakon o zabrani nošenja maski" koji je lokalna vlada uvela kako bi pokušala da spreči proteste. Taj zakon se od tada smatra neustavnim.

Nošenje maski je, međutim, sada obavezno na javnim mestima u Hong Kongu u borbi protiv korona virusa, ali pre godinu dana je bilo zabranjeno prekrivati lice čime je olakšan rad policije tokom protesta.

Vongov advokat je rekao da je aktivista uhapšen dok je išao da se prijavi u policijsku stanicu u okviru sudske kontrole, vezano za drugi slučaj koji još nije okončan.

"Vong je osumnjičen da je učestvovao u nelegalnom skupu 5. oktobra prošle godine, kada je stotine ljudi protestovalo zbog zabrane nošenja maski", rekao je advokat Džonatan Men.

U Hong Kongu su se mesecima održavale skoro svakodnevne demonstracije za odbranu sloboda, uz osudu mešanja Kine u poslove tog poluautonomnog regiona, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG