Dostupni linkovi

Kfor i Eulex odbacuju odgovornost za stanje na severu Kosova


Pripadnici Eulexa u Mitrovici, 2011.
Pripadnici Eulexa u Mitrovici, 2011.
Nakon upućenih kritika Kforu i Eulexu zbog napete situacije na severu, iz ovih misija ističu da oni deluju u skladu sa mandatom koji imaju.

Zvaničnici Kosova kritikovali su Kfor i Eulex zbog delovanja na severu, jer, kako kažu, nisu dovoljno aktivni u stvaranju bezbednog ambijenta, te stoga i snose odgovornost zbog napete situacije.

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova o stanju na severu zemlje, zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kazao je da postoje dva problema zbog kojih su i kosovske institucije često u konfrotaciji sa Kforom i Eulexom.

„Oni nisu aktivni na severu i ovo je šansa da ih pozovemo da budu aktivniji u tom delu. Drugi problem je to što su neutralni prema statusu Kosova, a iz njihovog sedišta u Briselu, gde se donose odluke, često im šalju i različite poruke. Vlada Kosova ne daje naredbe ni Kforu ni Eulexu već se mi sa njima koordinišemo. Ali ono što je potrebno je veći politički pritisak ne samo u Kforu i u Eulexu već u Briselu i Washingtonu“, kazao je Kuci.

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi kazao je da napetoj situaciji doprinose i posete srpskih političara iz Beograda koji alternativnim putevima ilegalno borave na Kosovu kako bi održali predizbornu kampanju.

Bajram Rexhepi
Bajram Rexhepi
On je dodao da je obaveza KFOR-a da zatvori sve alternativne puteve zelene linije između srpske i kosovske granice kako bi se sprečio ulaz ekstrmnim i kriminalnim grupama na teritoriji Republike Kosova.

Iako su u medijima kružile priče da je KFOR iz Napulja dobio naredbu da zatvori alternativne puteve u severnom delu Kosova, iz ove misije pak kažu da jedan takav zahtev od strane kosovskih institucija ne postoji.

„Nismo svesni ikakvog zhateva bilo kakve institucije na Kosovu u vezi sa tim pitanjem, Kfor vrši monitoring cele granične linije, ali nije u mandatu Kfora da sprovodi bilo kakve policijske ili carinske procedure ili obaveze. Naša uloga je da omogućimo siguran i bezbedan ambijent na celom Kosovu, i znamo da je i Vlada Kosova svesna našeg mandata“, izjavio je za RSE portparol Kfora Uwe Nowicki.

Odgovornost za alternativne, ilegalne puteve ne preuzima ni Eulex. Oni potvrđuju da srbijanski političari nisu koristili zvanične prelaze da uđu na Kosovo.

„Eulex je na severu prisutan na graničnim prelazima 1 i 31. Što se tiče alternativnih puteva koji nisu zvanični prelazi, tamo nemamo osoblje koje bi vodilo računa o tim prelazima“, kaže Krasniqi.

Iz kosovske opozicije međutim kažu da prebacivanjem krivice na međunarodnu zajednicu zbog situacije na severu Vlada zapravo prihvata da nije uspela da im stavi do znanja da je sposobna da reši probleme na severu.
XS
SM
MD
LG