Dostupni linkovi

Trideset vojnika KFOR-a povređeno u sukobima u Zvečanu


Sukobi ispred Opštine Zvečan, 29. maj 2023.
Sukobi ispred Opštine Zvečan, 29. maj 2023.

Trideset vojnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povrijeđeno je u ponedeljak, 29. maja tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan, na severu Kosova, saopštio je KFOR u utorak.

Višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava, zadobilo je 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta. Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

"Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od strane sve agresivnije mase. KFOR uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način", stoji u saopštenju.

Komandant misije KFOR-a, general-major Angelo Michele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama:

"Da bi se izbjegli sukobi između strana i minimizirao rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a sprečile su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane moraju preuzeti punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječiti bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa", rekao je.

KFOR će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, saopštili su iz te misije.

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog ulaska novih gradonačelnika opština na sjeveru u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na sjeveru Kosova nakon što su izabrani gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila – svi Albanci.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na sjeveru, Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su iz Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podnijeli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na sjeveru, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsjednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

XS
SM
MD
LG