Dostupni linkovi

Klinički centar u Sarajevu demantuje navode o zatvaranju Respiratornog centra


Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a
Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u srijedu, 28. aprila, 2021. godine potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će Posebni respiratorni centar (PRC) najveće bosanskohercegovačke zdravstvene institucije, koji je otvoren 5. marta u jeku trećeg vala pandemije, ostati u funkciji dok god postoji potreba za zbrinjavanjem najtežih COVID-19 bolesnika.

"U ovom trenutku ima 33 izrazito teška bolesnika u Posebnom respiratornom centru i Centar je u punoj funkciji", naveli su iz KCUS pisanom odgovoru za RSE.

Odgovor je stigao nakon što je u lokalnim medijima objavljeno da se Centar počinje zatvarati ove sedmice.

"Nije tačno da se zatvara Posebni respiratorni centar. Dok god postoji potreba da se zbrinjavaju najteži bolesnici COVID-19 taj centar će biti u funkciji", navode iz KCUS-a.

Centar je otvoren u prostorijama tzv. zgrade Stare hirurgije KCUS nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, zatražila proširenje bolničkih kapaciteta za zbrinjavanje oboljelih od COVID-19.

KCUS je u žiži je javnosti od 5.aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa KCUS u kojem ukazuju na to da respiratori, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Vještačenje za Tužilaštvo BiH je u maju te godine utvrdilo da uvezeni respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, u KCUS su 5. aprila ušli tužioci KS i državnog tužilaštva, te pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Mirela Palić, čiji je suprug preminuo 23.marta na respiratoru u PRC, zatražila od Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u utorak, 27. aprila, da reaguju zbog navoda od zatvaranju ovog odjela KCUS.

U objavi za medije je navela da traži da se zatvaranje spriječi „dok institucije za provedbu zakona ne utvrde kakva je bila ispravnost funkcionisanja...centra, s ciljem sprečavanja uklanjanja dokaza od strane menadžmenta KCUS“.

Njen advokat je 22. aprila podnio zahtjev Upravi za inspekcijske poslove KS da izvrši nadzor nad KCUS jer nije dostavio traženu medicinsku dokumentaciju o toku liječenja njenog supruga.

Mirela Palić i porodice još nekoliko preminulih COVID-19 bolesnika, najavili su tužbu protiv KCUS zbog ’navodnog nemara u liječenju’.

Nakon smrti supruga, Palić je pokrenula grupu na društvenoj mreži Facebook koja okuplja porodice kojima je bila uskraćena mogućnost komunikacije sa bližnjima, pravovremene informacije liječnika i medicinski karton o postupku njihovog liječenja. Palić je također navela da je Sead priključen na respiratorsku podršku bez prethodne saglasnosti.

Iz KCUS navode kako se u ovu ustanovu upućuju najteži bolesnici, najčešće u krajnjoj fazi bolesti.

Dodaju da su pripadnici SIPA-e već prije 20 dana obišli i napravili uvid u rad PRC.

“Tako da sve postoji zabilježeno. Između ostalog, dokumentacija koja se vodi o radu s bolesnicima kao i sistem u koji se uvodi postoji. Svi naši nalazi i pripadajući administrativni podaci i postupci su uvijek potencijalno ‘sudski materijal’. Postoje pravila o dostupnosti tih materijala i mi postupamo po njima,” navode iz KCUS.

Dodaju da razumiju “bol porodica koje su izgubile svoje najmilije” i naglašavaju da je COVID-19 “zastrašujuće teška bolest i izrazito smrtna”.

“Tako je i u najboljim svjetskim centrima. Mi nismo čarobnjaci i ne možemo činiti čuda. Možemo liječiti, što bez prestanka i činimo, svi smo se izložili infekciji i skoro svi smo bili bolesni, a isto tako smo ugrozili zarazom i svoje porodice. Iz pozicije onih koji su od prvog dana u direktnoj borbi protiv pandemije, KCUS je bio skoro godinu dana jedina ustanova u KS koja je zbrinjavala bolnički COVID-19,” navode iz KCUS .

Iz KCUS-a kažu i da su “zgroženi” politizacijom ovog slučaja.

“Osoblje KCUS-a ne zaslužuje omalovažavanje i širenje neistina. Uložili smo ogroman napor i žrtvu da pomognemo građanima,” navode u odgovoru za RSE.

Tokom trećeg vala pandemije samo u KS, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

Iz KCUS navode da je širenje pandemije trebalo da predvidi i pravilnim mjerama na vrijeme spriječi Krizni štab KS.

“Pošto oni nisu radili dobro svoj posao mi smo morali gasiti požar ogromnog priliva najtežih bolesnika, a rezultat je poznat. KCUS je upravo zbog navedenog lošeg rada Kriznog štaba KS i nepravovremeno donesenih epidemioloških mjera podnio prijavu kantonalnom Tužilaštvu da se procjeni kvalitet mjera i način rada Kriznog štaba KS kao i mjera koje je premijer Vlade KS donosio,” kažu iz KCUS.

Iz KCUS-a su u utorak, 27. aprila, demantovali i navode ministra zdrvastva KS-a Harisa Vranića da je KCUS "polumilitarna organizacija zbog broja naoružanih zaštitara".

"Ističemo da Unutrašnja služba zaštite imovine i lica KCUS obavlja poslove fizičke i tehničke zaštite isključivo u okvirima ovlaštenja utvrđenih Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine i za svoj rad odgovara poslodavcu i Inspektoratu FMUP-a kao i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DARNS)", naveli su iz KCUS-a.

U saopćenju su iz Kliničkog centra naveli da "do dolaska prof. dr. Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a Unutrašnja služba zaštite brojala je i do 100 radnika na poslovima zaštite, a u tom periodu su bile angažovane i vanjske zaštitarske agencije kojima su se ti poslovi mjesečno i paušalno plaćali iz sredstava KCUS-a".

"Ovaj broj je od 2016. godine smanjen na 68 zaštitara od čega 58 zaštitara fizičke zaštite, 5 zaštitara na poslovima intervencije i 5 zaštitara tehničke zaštite, a što bi ministru Vraniću trebalo biti poznato kao dugogodišnjem radniku KCUS-a", saopćeno je.

"Od koga se brani KCUS", pitao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na sjednici Skupštine KS-a, u utorak 28. aprila.

XS
SM
MD
LG