Dostupni linkovi

Od inspekcije zatražen nadzor nad Kliničkim centrom u Sarajevu


Respiratori koji su u BiH uveženi iz Kine

Advokat porodice Palić iz Sarajeva Damir Koldžo podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo da izvrši nadzor nad Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zbog nepostupanja ove zdravstvene institucije po zahtjevu za dostavu medicinske dokumentacije o toku liječenja Seada Palića preminulog od COVID-a 19.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Seadova supruga Mirela u srijedu, 21. aprila.

Sead Palić u KCUS je primljen 8. marta, a preminuo je 23. marta. Zbog navodnog nemara u liječenju Seada, koji je preminuo na respiratoru, njegova supruga je najavila tužbu protiv KCUS.

U zahtjevu Upravi za inspekcijske poslove se navodi da KCUS i pored pismenih zahtijeva Mirele Palić još uvijek nije dostavio svu medicinsku dokumentaciju vezanu za liječenje njenog supruga, a koja je potrebna kako bi se pokrenula tužba.

U skladu sa zakonskim rokovima, KCUS također nije formirao Komisiju koja bi trebala razmatrati prigovor na liječenje, niti je pismeno odgovorio na upite o načinu liječenja i primjenjenu terapiju, kao ni tražene podatke o osoblju koje je komuniciralo sa podnosiocem prijave i koje je liječilo preminulog, navodi se u zahtjevu koji je predočen RSE.

Vildana Brdarić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove za RSE je kazala da nema informaciju da li je zahtjev zaprimljen.

“Ne znači da nije, s obzirom da se taj zahtjev podnosi službi protokola i onda kao takav se prosljeđuje inspektoratu na kojeg se zahtjev odnosi,” kazala je Brdara i navela da je, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, rok “za rješavanje po tom zahtjevu 15 dana”.

Nakon smrti supruga Mirela Palić je pokrenula grupu na društvenoj mreži Facebook koja okuplja porodice kojima je bila uskraćena mogućnost komunikacije sa bližnjima, pravovremene informacije liječnika i medicinski karton o postupku njihovog liječenja.

Mirela Palić je također navela da je Sead priključen na respiratorsku podršku bez prethodne saglasnosti.

Od COVID-a 19, u BiH je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih od zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Samo u Kantonu Sarajevo (KS), jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, u martu je od korona virusa umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

KCUS je u žiži je javnosti od 5.aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa zaposlenih na KCUS u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u tom Kliničkom centru ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, u KCUS su 5. aprila ušli Tužioci KS i BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

XS
SM
MD
LG