Dostupni linkovi

Kosovske snage traže nove članove iz srpske zajednice


Kosovske snage bezbednosti na Dan nezavisnosti u Prištini
Kosovske snage bezbednosti na Dan nezavisnosti u Prištini

Ministar Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) Rustem Beriša najavio je da će se uskoro pokrenuti kampanja za popunjavanje radnih mesta na kojima su do skoro bili pripadnici iz srpske zajednice.

Beriša je na konferenciji pod nazivom “KBS i Partneri“ kazao da su se ove snage u poslednje vreme suočile sa izazovom odlaska srpskih pripadnika zbog „kontinuiranih pretnji i pritisaka koji dolaze od spolja“. Kako je dodao, podneti su grupni zahtevi za odlazak, a bez njihove volje.

„Angažovani smo i posvećeni tome da sprečimo ove pretnje i pritiske nad našim institucijama, i veoma brzo ćemo pokrenuti kampanja za popunjavanje radnih mesta za nevećinske zajednice, odnosno za srpsku zajednicu. Postoji neverovatno interesovanje mladih Srba da se priključe ovim snagama“, kazao je.

Otkako je Kosovo poduzelo mere za transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, te snage je napustio 71 pripadnik iz srpske zajednice, izjavili su zvaničnici Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova. Tokom vikenda, u Severnoj Mitrovici postavljena je i eksplozivna naprava u dvorištu kuće turskog pripadnika ovih snaga, koja je uspešno uklonjena bez posledica.

Da li Kosovo dobija svoju vojsku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Premijer Ramuš Haradinaj je na konferenciji izjavio da je tranzicija legitimna i demokratska i da će proces teći postepeno. Dodao je da će ovaj proces doprineti regionalnom miru.

„Nema sumnje da će tranzicija osigurati multietničnost, iako je multietničnost naših snaga pod pretnjom nasilja, što je neprihvatljivo“, kazao je Haradinaj. Dodao je da ove snage neće zameniti KFOR i da je prisutnost KFOR-a na Kosovu dobrodošla uvek.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ove nedelje Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova jer "tu vojsku formiraju, ni zbog čega drugog, već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe".

Otpravnica poslova Američke ambasade u Prištini Kolin Hajland napisala je na Tviteru da kontinuirane pretnje i zastrašivanje kosovskih Srba i ostalih pripadnika manjinskih zajednica u Kosovskim bezbednosnim snagama štete svima.

„KBS su bile model za državu i njihovi napori u inkluzivnosti treba da se pozdrave i repliciraju, a ne da se potkopavaju“, dodala je ona.

Nemački ambasador Kristian Heldt nadovezajući se na tu objavu, dodao je da je “integracija u Kosovske bezbednosne snage poboljšana do te mere da neki ljudi osećaju potrebu da otežavaju te napore... KBS ima punu podršku da multietničnost funkcioniše, a ne zastrašivanje”.

Skupština Kosova je usvojila u načelu tri zakona koji se odnose na promenu strukture, službe i mandata ovih snaga. Te zakone nisu podržali poslanici Srpske liste.

Mandat ovih snaga će, očekuje se, u budućnosti biti i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što do sada nije bio slučaj.

Tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predviđeno je da traje deset godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG