Dostupni linkovi

Ulica u Washingtonu nosiće ime po ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju


Demonstrant nosi fotografiju ubijenog novinara Džamala Kašogija na protestima ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, 25. oktobar 2018.
Demonstrant nosi fotografiju ubijenog novinara Džamala Kašogija na protestima ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, 25. oktobar 2018.

Ulica u kojoj je ambasada Saudijske Arabije u Washingtonu preimenovaće se u čast saudijskog novinara Džamala Kašogija, kojeg je u Turskoj ubila grupa plaćenika iz njegove zemlje.

Zastupnici u američkom glavnom gradu glasali su za inicijativu u sklopu koje će se dio ulice New Hampshire u kojoj su saudijska ambasada i hotel Watergate preimenovati u prolaz Džamala Kašogija.

"Imenovanjem ulice u kojoj je ambasada Saudijske Arabije u čast Džamala Kašogija Washington diže spomenik u njegovu uspomenu koja se ne može izbrisati", navodi se u saopštenju vašingtonske gradske skupštine.

Novinar lista Washington Post, Kašogi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin zbog izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Bio je poznat po kritikama politike saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Saudijska Arabija imala namjeru da ubije Kašogija. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti izvođenja istrage o umiješanosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući i Bin Salmana.

Nakon višednevnog negiranja, zvanični Rijad je priznao da je Kašogi ubijen, ali je naveo da je zločin izvela "odmetnuta" grupa.

I tri godine nakon ubistva na mnoga pitanja nema odgovora, uključujući i gdje se nalaze i šta se desilo sa posmrtnim ostacima ubijenog Kašogija.

"Preimenovanje ulice ispred saudijske ambasade u čast Kašogija biće važan gest u prilog odgovornosti za njegovo brutalno ubistvo", rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica Demokratija sada za arapski svijet (DAWN).

Kašogi je osnovao organizaciju za ljudska prava skoro četiri mjeseca prije nego što je ubijen.

Izvještaj američkih obavještajnih službi u februaru pokazalo je da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio operaciju koja je dovela do Kašogijevog ubistva.

Izvor: NPR

XS
SM
MD
LG