Dostupni linkovi

Američki obavještajni izvještaj: Bin Salman odobrio ubistvo Khashoggija


Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman
Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio je i vjerovatno naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru 2018. godine, navodi se u američkom obavještajnom izvještaju objavljenom u petak.

U izvještaju se, kako piše Reuters, navodi da je bin Salman Khashoggija vidio kao prijetnju Kraljevstvu i da je široko zastupao i moguće nasilje kako bi se ušutkao.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje.

Iz njega nikada nije izašao.

Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Tim od 15 saudijskih agenata doletio je u Tursku kako bi se susreli sa njim u konzulatu. Tim je uključivao doktora za forenziku, obavještajne i sigurnosne službenike, te pojedince koji su radili u uredu prijestolonasljednika.

Rijad poriče umiješanost u ubistvo.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinaa Jamala Khashoggija”, navodi se u izvještaju Nacionalne obavještajne službe.

“Ovu procjenu donosimo na osnovu kontrole donošenja odluka koju prijestolonasljednik ima u Kraljevstvu, direktno sudjelovanje njegovih ključnih savjetnika u operaciji kao i podrška prijestolonasljednika u korištenju nasilja kako bi se utišali neistomišljenici”, dodaje se.

Dvadeset i jedna osoba je uhapšena nakon ubistva, a pet visokih dužnosnika uključujući i pomoćnika bin Salmana, su otpušteni. U januaru prošle godine 11 osoba se suočilo sa suđenjem iza zatvorenih vrata. Petero je osuđeno na smrtne kazne, koje su zamijenjene na 20 godina u zatvoru nakon što su dobili oprost Khashoggijeve porodice.

Khashoggi je bio kritičar princa bin Salmana i prije ubistva pisao je kolumne za Washington Post.

Događaj iz oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu izazvao je oštre kritike iz svijeta i narušio odnose Ankare i Rijada, kao i međunarodni ugled princa Bin Salmana.

XS
SM
MD
LG