Dostupni linkovi

Brade i kratke pantalone na meti vlasti


Muslimani se mole u džamiji u Almatiju. Prijedlog zakona također daje veća ovlaštenja policiji da nadgledaju osumnjičene za religijski ekstremizam, izdaju upozorenja i sačinjavaju liste sumnjivih osoba.
Muslimani se mole u džamiji u Almatiju. Prijedlog zakona također daje veća ovlaštenja policiji da nadgledaju osumnjičene za religijski ekstremizam, izdaju upozorenja i sačinjavaju liste sumnjivih osoba.

Autori: Farangis Najibullah i Svetlana Glushkova

U naporima da se policiji daju veća ovlaštenja u borbi protiv "destruktivnih religijskih pokreta", na meti kazahstanskih vlasti našle su se brade i kratke pantalone.

Ultrakonzervativni muslimani koji se ne uklapaju u zvanično odobrenu formu islama ove centralnoazijske zemlje često ispoljavaju svoje religijske stavove kroz nošenje dugih brada i pantalona do članaka. Zauzvrat, vlasti često izdaju opću osudu za one koji nose takve brade i kratke pantalone, karakterizirajući ih kao pristaše onoga što se smatra opasnim "selefijama", jednog ogranka sunitskog islama.

Prijedlog zakona koji je izglasan na prvom čitanju pred parlamentom 31. januara traži podršku naporima policije da spriječi "zločine povezane s religijskim aktivnostima", dodajući amandman na zakon o religijama. Prijedlog zakona poziva na zaoštravanje pravila pod kojima građani mogu pohađati religijske škole u inozemstvu, postavljaju preduvjete za maloljetnike da idu u džamiju ili na crkvene službe i brani "javno pokazivanje atributa i vanjskih znakova destruktivnih religijskih pokreta”.

Prijedlog zakona, zasnovan na definiciji koju je izdalo Ministarstvo za religijske poslove, opisuje "destruktivne" pokrete kao one koji promoviraju religijska stanovišta i podučavaju religiji na način koji je prijetnja ljudskim pravima i slobodama.

Takvi pokreti, prema ovom prijedlogu zakona, imaju za cilj slabljenje ili čak i uništavanje moralnih fundamenata društva i njegovih duhovnih i kulturnih vrijednosti.

Ministar za religijske poslove Nurlan Yermekbaev kaže da će vlasti sastaviti i objaviti listu grupa koje smatraju "destruktivnim". "Pseudoselefije”, rekao je reporterima u Astanu, bit će među njima.

Određene vrste duge brade bit će zabranjene a oni koji ih nose, prema novom zakonu, bit će kažnjeni.

Yermekbaev je rekao da će dozvoljena dužina brade biti objavljena blagovremeno. Međutim, ministar je podvukao da se ne treba svako s dugom bradom plašiti zaustavljanja na ulici i kažnjavanja.

Zvaničnici će odrediti da li određena osoba ima veze s ekstremističkim pokretima, rekao je ministar.

"Najvažnije je šta osoba (sa zabranjenom bradom) govori i promovira,” rekao je.

Yermenkbaev je dodao da mjere neće biti poduzimane protiv onih koji nose "jedan od zakonom zabranjenih atributa i koji nema veze s religijom”.

Religijski zvaničnici, kao što su imami i svećenici, bit će isključeni iz ove zabrane.

Ako prijedlog zakona bude usvojen, što je gotovo sigurno, u Kazahstanu će biti zabranjeno i oblačenje koje zaklanja lice, što je potez koji je usmjeren protiv nikaba.

Oni koji prekrše ovaj zakon bili bi suočeni s novčanom kaznom od 120,000 tangea, što je približno 370 američkih dolara.

Strah od radikalizacije

U aprilu 2017. kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbaev pozvao je na zakonsku zabranu islamskih odjevnih predmeta koji pokrivaju žene od glave do pete i pantalone do članaka za muškarce.

Nazarbaev je izrazio zabrinutost da je broj mladih Kazahstanaca koji nose takvu odjeću "u porastu” za šta je okrivio trend "neznanja i nepoznavanja” među mladima.

Prijedlog zakona daje policiji veća ovlaštenja da nadgledaju osobe osumnjičene za religijski ekstremizam, izdaju upozorenja i opomene i sastavljaju liste takvih osumnjičenih.

S nekoliko izuzetaka, samo svršenici kazahstanskih religijskih škola imat će dozvolu da pohađaju strane religijske škole.

Prijedlog zakona također razmatra da maloljetnici ispod 16 godina mogu prisustvovati molitvama u crkvama i džamijama samo ako su u pratnji roditelja ili bliskih rođaka i samo pod uvjetom da su oba roditelja dala svoju saglasnost.

U Kazahstanu je već zabranjeno nošenje hidžaba u školama, usprkos kritikama jednog broja roditelja.

Zvaničnici ove bivše sovjetske republike, centralnoazijske zemlje bogate resursima, često upozoravaju na prijetnje koje nose ekstremne religijske grupe. Vlada krivi "radikalne religijske pokrete” za smrtonosni napad u Aktobeu u junu 2016. godine.

Kazahstanske vlasti procjenjuju da se nekoliko stotina kazahstanskih građana, uključujući i mlade porodice, pridružilo ekstremističkoj grupi tzv. Islamskoj državi u Iraku i Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG