Dostupni linkovi

Građani Kazahstana glasali za ustavne promene


Glasanje na referendumu na biračkom mestu u Almatiju 5. juna 2022.
Glasanje na referendumu na biračkom mestu u Almatiju 5. juna 2022.

Oko 77 odsto birača Kazahstana podržalo je na referendumu predložene ustavne promene koje, kako se smatra, predstavljaju pokušaj odbacivanja nasleđa bivšeg moćnika Nursultana Nazarbajeva, koji je tri decenije bio na vlasti bivše sovjetske republike, saopštila je danas centralna izborna komisija zemlje.

Prema preliminarnim rezultatima nešto manje od 19 odsto građana glasalo je protiv, dok je oko 2,6 odsto glasačkih listića proglašeno nevažećim od 68 odsto građana koji su izašli na referendum, prenosi Beta pozivajući se na AP. Glasanje je sazvao predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, koji stabilno jača svoju vlast nakon nasilnih demonstracijama u januaru u kojim je poginulo više od 230 ljudi.

Demonstranti su izašli na ulice nezadovoljni brzim rastom cena goriva, stagnirajućom ekonomijom i autoritarnom vladom.

Današnji referendum uključivao je konkretna pitanja o modifikacijama kao što su zabrana smrtne kazne i zabrana nekim zvaničnicima da se pridruže političkim strankama. Ali uglavnom se radilo o merenju podrške Tokajevljevog ukupnog programa.

Tokajev je metodično prešao na stranu Nazarbajeva, koji je vodio Kazahstan kao njegov komunistički šef, a potom i predsednik nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Tokajev ga je zamenio na mestu predsednika saveta bezbednosti tokom nereda zatim je kasnije u januaru preuzeo kormilo vladajuće stranke. On je u martu obećao političke reforme, među kojima je smanjenje moći predsedništva i jačanje parlamenta.

XS
SM
MD
LG