Dostupni linkovi

Istraživanje imovine u Rusiji porodice kazahstanskog predsednika


Tokajev (levo) ima mnogo porodičnih poslovnih veza sa ruskim predsednikom Putinom (desno) - pokazala je istraga RSE.
Tokajev (levo) ima mnogo porodičnih poslovnih veza sa ruskim predsednikom Putinom (desno) - pokazala je istraga RSE.

Kada su početkom meseca izbili masovni neredi u Kazahstanu, državi Centralne Azije, mnogi analitičari su to pripisali konfliktu između pristalica predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva i onih koji su i dalje uz njegovog prethodnika, 81-godišnjeg Nursultana Nazarbajeva.

Istraga Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) i Current Timea, mreže na ruskom jeziku koju vodi RSE u saradnji sa Glasom Amerike (VOA), u vezi sa ruskom imovinom koju poseduje porodica Tokajev, ukazuje na to da su se, nekada isprepletani, poslovni interesi bivšeg i sadašnjeg predsednika Kazahstana počeli razilaziti.

Misteriozna supruga i naprasni razvod

Prema navodima zvanične internet stranice kazahstanskog predsednika, Tokajev je razveden i ima sina, Timura.

Kada je postavljen na mesto vršioca dužnosti predsednika 2019. godine, kazahstanski mediji su primetili da je Tokajev nosio burmu koja je kroz nekoliko dana nestala sa ruke.

Otprilike u isto vreme, lokalni mediji su utvrdili da je njegova supruga državljanka Rusije, Nadežda Tokajeva. Prema dostupnim podacima, Tokajeva je 2005. registrovana u Moskvi kao "privatna preduzetnica", čija je osnovna delatnost iznajmljivanje nekretnina.

Registracija je uklonjena 2009. Međutim, prema pretraživaču internet stranice ruskog Ministarstva spoljnih poslova, broj pasoša na ime Tokajeve je i dalje aktivan.

Godine 2020. je objavljeno da se Tokajeva 2011. našla na listi počasnih predsednica Ženskog saveza Ujedinjenih nacija, dok je Tokajev u to vreme bio zamenik generalnog sekretara UN-a i šef predstavništva te organizacije u Ženevi.

Nazarbajev (levo) je izabrao Tokajeva (desno) za njegovog naslednika 2019. godine (mart 2019.)
Nazarbajev (levo) je izabrao Tokajeva (desno) za njegovog naslednika 2019. godine (mart 2019.)

Kazahstanski mediji tada su spekulisali da se, kada je stupio na funkciju vršioca dužnosti predsednika, Tokajev naprasno razveo zbog toga što mu je supruga ruska državljanka.

Tokajevljev sin Timur, koji je rođen 1984., očigledno nikada nije imao rusko državljanstvo.

Decembra 2021., Fond za borbu protiv korupcije ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog objavio je izveštaj koji pokazuje da su ruske vlasti uklonile imena mnogih ruskih moćnika iz različitih baza podataka o imovini, tako što su ih zamenili oznakom "Ruska Federacija".

U izveštaju je primećeno da se u neredigovanim dokumentima vidi da su i Nadežda i Timur upisani kao vlasnici velikih stanova u Moskvi. U redigovanim bazama podataka, stanovi su upisani kao vlasništvo "Ruske Federacije".

Istraga RSE i Current Timea otkrila je da je oznakom "Ruska Federacija" prikriveno vlasništvo nad nekoliko nekretnina van Moskve, koje su ranije bile registrovane kao imovina Nadežde Tokajeve.

Jedna od njih je i kuća koja se nalazi u prestižnom naselju Abramcevo, a koju je 2008. godine kupila porodica moskovskog novinara Jevgenija Lavuta i filmske rediteljke Jevgenije Gindilise.

Lavut je za RSE rekao da se prilikom prodaje Tokajeva požalila da je kuću teško zagrejati i usput pomenula da planira da se preseli na Krim.

Iznenađujuće uspešan sin

Istraga RSE takođe je dovela do informacija u vezi sa Tokajevljevim sinom, Timurom. Prema godišnjem izveštaju agencije za razvoj nekretnina Majak (iz 2016., Timur Tokajev je bio član njihovog upravnog odbora.

Kompanija je najpoznatija po tome što stoji iza izgradnje Majak luksuznog stambenog kompleksa (Mayak luxury residential complex ) u moskovskom predgrađu Kimki (Khimki).

Kada je najavljen, 2014., projekat je izazvao nezadovoljstvo meštana jer trebalo da bude izgrađen na mestu lokalnog, javnog fudbalskog stadijuma.

Godišnji izveštaj kompanije Majak obuhvata i prethodno neprijavljene informacije u vezi sa mlađim Tokajevim, prema kojima je on pohađao Koledž Leman (College du Leman) i Univerzitet Vebster (Webster University) u Švajcarskoj, te da je stekao diplomu političkih nauka Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Naslov njegove disertacije sa Diplomatske akademije, koju je napisao 2009. godine, jeste Strategija Republike Kazahstan u odnosima sa Zapadom: Nacionalni interesi, prioriteti, pravci. Na 215 strana, Nazarbajev se pominje 112 puta.

"Rusija je jedini saveznik Kazahstana", ocenjuje u disertaciji.

Prema izveštaju iz 2016., kompanija Majak ima imovinu vrednu 541 miliona rubalja (sedam miliona dolara).

RSE i Current Time nisu mogli da dođu do novijih izveštaja, pa nije jasno da li je Timur Tokajev i dalje povezan sa tom firmom. Svakako, izveštaj iz 2016. pruža naznake i o drugim Tokajveljevim poslovnim vezama, koje se odnose i na ličnosti koje su često bile dovođene u vezu sa Nazarbajevim.

Dva kazahstanska klana

Timur Tokajev se navodi i kao član odbora Dobrotvorne fondacije Kemel Tokajev (Kemel Toqaev Charitable Foundation), koja je nazvana po ocu predsednika Tokajeva. Poslovna baza podataka firme SPARK-Interfax takođe navodi Tokajeva kao suvlasnika dve male kompanije koje se bave geološkim i tehničkim analizama.

Prema toj istoj bazi podataka mlađi Tokajev je i suvlasnik firme Sališ (Salish), koja se nekada zvala Abi Petroleum Kepital i koja je nedavno ugašena. Prema kazahstanskim medijima, 2002. godine kada je kompanija osnovana Tokajev je bio njen suvlasnik. U tom momentu, on je imao samo 18 godina. Ubrzo nakon što je otvorena, firma je dobila pravo da razvija naftno polje Grjadovoje (Gryadovoye) u regionu Atirau.

U tom momentu, Kasim-Žomart Tokajev je napustio poziciju premijera i postao ministar spoljnih poslova. Drugi suvlasnik Abi Petroleum Kepitala bio je Muhamed Izbastin, sin kazahstanskog diplomate Temirtaija Izbastina, koji je, inače, zet kazahstanskog predsednika.

Godine 2005. Abi Petroleum Kepital je od kompanije Kazahstankaspišelf (Kazakhstankaspiishelf) koja je u delimičnom vlasništvu firme Sat & Kompani (Sat & Company), naručio geološka istraživanja naftnog polja Griadovoje.

Sat & Kompani je osnovao Kenes Rakišev, jedan od najuticajnijih kazahstanskih biznismena, kojeg u tamošnjim medijima zovu i "Narazbajevljevim bankarom".

Kazahstanski biznismen Kenges Rakišev prisustvuje pokretanju start-upa u Tel Avivu u junu 2015.
Kazahstanski biznismen Kenges Rakišev prisustvuje pokretanju start-upa u Tel Avivu u junu 2015.

Abi Petroleum Kepital je prijavila u 2012. profit od 50 miliona dolara. Dve godine kasnije, firma je poslovala u gubitku, da bi se 2020. profit prepolovio.

Sat & Kompani je povezana sa moskovskom razvojnom kompanijom Majak, koja je Timura Tokajeva 2016. godine navela kao člana svog upravnog odbora. Izvršni direktor Majaka je Mahmudžon Ermatov, suvlasnik i izvršni direktor preko deset kompanija koje su zvanično registrovane na istoj adresi u Moskvi.

Sve kompanije imaju reč "sat" u svom imenu i uglavnom imaju iste akcionare. Jedna od tih firmi, Sat oil (Sat Oil) je navedena je kao "partner" na sajtu kompanije Majak. Mediji su objavili da te kompanije, direktno ili indirektno, kontroliše Rakišev, čiji je glavni biznis u Kazahstanu bio vezan za Sat & Kompani, dok ta firma nije preimenovana u Finkraft resorses (Fincraft Resources), 2018. godine.

Većinski vlasnik Majaka je firma Dostik investments B.V. (Dostyk Investments B.V.), koja je registrovana u Holandiji i kojom upravlja kazahstanski oligarh Timur Kulibajev. Kulibajev je suprug Dinare, ćerke Nazbajeva tokom čije ere je smatran "najuticajnijim biznismenom" u Kazahstanu.

Godine 2018. Projekat skener (Scanner Project) objavio je izveštaj koji pokazuje da je Timur Tokajev vlasnik stana u jednom kompleksu zgrada u Ženevi. Stan u toj istoj zgradi poseduje i Semjon Vinokurov, inače zet ruskog ministra poslova, Sergeja Lavrova. Kazahstanski portal Kz.ekspert (Kz.expert) je 2019. procenio vrednost Tokajevljeve nekretnine u Ženevi na dva miliona dolara.

Napominjući da je i ćerka Nazarbajeva Dinara posedovala ogromnu vilu na obodu tog švajcarskog grada, Kz.ekspert piše: "Ovaj grad... je postao 'dom' i za porodicu prvog predsednika, Nursultana Nazarbajeva i za porodicu drugog predsednika, Tokajeva".

Od izveštaja kompanije Majak iz 2016. godine, u javnosti nije bilo vesti o ruskim poslovnim interesima Timura Tokajeva. 2019. objavljeno je da je on promenio svoje prezime u "Kemel", možda u čast svom dedi. U poslovnim bazama podataka u Rusiji "Timur Kemel" ili "Timur Tokajev" ne pominju se nakon 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG