Dostupni linkovi

HRW poziva Kazahstan da temeljno istraži ubistva demonstranata u Almatiju


Staklo na automobilu izrešetano i krvavo nakon sukoba na centralnom trgu u Almatiju 10. januara.
Staklo na automobilu izrešetano i krvavo nakon sukoba na centralnom trgu u Almatiju 10. januara.

Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch pozvala je kazahstanske vlasti da temeljno istraže sve slučajeve pucnjave sa smrtnim ishodom na civile od strane policajaca tokom nemira početkom ovog meseca u najvećem gradu bivše sovjetske republike, Almatiju.

„Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da su snage bezbednosti otvorile vatru bez ikakvog očiglednog opravdanja i ubile najmanje deset ljudi. Broj poginulih u nasilnom obračunu je verovatno mnogo veći i zahteva brzu i efikasnu istragu“, rekao je Jonathan Pedneault, istraživač sukoba i kriza u HRW-u, u saopštenju objavljenom 26. januara.

Mirni protesti u strogo kontrolisanom zapadnom regionu centralnoazijske nacije Mangistau zbog poskupljenja goriva doveli su do masovnih antivladinih protesta širom zemlje i završili su pucnjavom u Almatiju.

Tokom protesta, kazahstanske vlasti su isključile internet i ograničile rad mobilnih telefona na pet dana.

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev okrivio je aktiviste za ljudska prava i nezavisne novinare za "podsticanje" protesta, što je dovelo do hapšenja nekoliko novinara u različitim gradovima širom zemlje.

Tokajev je nakon protesta rekao da je "20.000 ekstremista obučenih u stranim terorističkim kampovima" napalo Almati, ali nije pružio nikakve dokaze u prilog toj tvrdnji. Kako su se nemiri širili, Tokajev je zatražio pomoć od Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) predvođene Rusijom.

Tokajev je tada javno rekao da je naredio snagama bezbednosti „da pucaju da ubiju bez upozorenja“.

Kazahstanske vlasti saopštile su da je 227 ljudi, uključujući 19 policajaca, ubijeno širom zemlje, ali grupe za ljudska prava kažu da bi tačan broj ljudi ubijenih tokom nemira mogao biti mnogo veći.

„U svetlu težine navodnih prekršaja, kazahstanski međunarodni partneri, uključujući Ujedinjene nacije, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, čiji je Kazahstan član, i Evropska unija treba da pritisnu vladu Kazahstana da se sprovede delotvorna, nezavisna i nepristrasna istraga o odgovoru snaga bezbednosti na januarske događaje, u cilju obezbeđivanja pune odgovornosti“, navodi se u saopštenju HRV-a.

XS
SM
MD
LG