Dostupni linkovi

Smenjeni lideri Katalonije: 'Pućdemon jeste i ostaće predsednik'


U Barseloni su za nedelju najavljena nova okupljanja.
U Barseloni su za nedelju najavljena nova okupljanja.

Vlada Španije je saopštila da će pozdraviti učešće smenjenog katalonskog predsednika, Karlesa Pućdemona, na regionalnim izborima koji će, kako je najavljeno, biti održani 21. decembra.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo rekao je u intervjuu Rojtersu da Pućdemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

A Oriol Hunkeras, potpredsednik katalonske vlade koju su smenile španske centralne vlasti, izjavio je da „Pućdemon jeste i da će ostati predsednik katalonske oblasti“, prenela je gencija Frans pres.

"Karles Pućdemon jeste i ostaće predsednik, a Karme Forsadel jeste i ostaće predsednica katalonskog parlamenta, bar do dana kada će se građani izjasniti na slobodnim izborima", rekao je Hunkeras lokalnom listu Punt-Avui.

Hunkeras je ocenio kao "državni udar protiv Katalonije" odluku španskih centralnih vlasti da ukine autonomije te španske oblasti.

Prethodno je regionalna policija Katalonije pozvala svoje zaposlene da ostanu neutralni u novonastaloj situaciji, što, kako javlja Rojters, predstavlja korak ka izbegavanju mogućeg sukoba nakon što je Madrid uveo prinudnu upravu Barseloni. Lider katalonskih separatista pozvao je Katalonce na mirno suprotstavljanje.

“Moramo da nastavimo da branimo poziciju u koju smo ušli sa neumornim osećajem građanske odgovornosti i mirnog opredjeljenja”, rekao je Pućdemon u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga Vlada Španije smenila i to, kako javljaju mediji, s nepoznate lokacije.

On je osudio oduzimanje autonomije Kataloniji i obećao da će nastaviti da "radi na izgradnji slobodne zemlje", izveštava BBC.

Vlada Španije je zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila regionalnu vladu.

Veliki broj ljudi okupio se u nedelju, u centru Barselone, na skupu za jedinstvo Španije, manje od 48 sati nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Prema procenama lokalne policiji, na ulicama je oko 300.000 ljudi.

Današnje okupljanje protiv nezavisnosti te španske oblasti dolazi posle nekoliko skupova u petak uveče u Kataloniji, sa suprotnim zahtevom - za nezavisnost tog regiona.

Demonstranti uzvikuju "Pućdemona (smenjenog lidera Katalonije) u zatvor!", dok u povorci idu gradom, na čijim je ulicama raspoređen veliki broj policajaca.

AFP je ocenio da bi današnji skup mogao da bude i neka vrsta predizborne kampanje za dosadašnju opoziciju Katalonije koja se zalaže za ostanak u Španiji, a koju čine katalonska Socijalistička partija, konzervativci španskog premijera i liberali stranke Ciudadanos (Građani).

Takođe, u Madridu je u petak popodne održan miting unionista, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Glas za nezavisnost
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Tajani: Evropa neće priznati Kataloniju

Predsednik Evropskog parlamenta Antoni Tajani izjavio je u međuvremenu da “niko u Evropi neće priznati nezavisnost Katalonije”.

Tajani je rekao da je pozicija Evrope veoma jasna, a da je i da je odluka Španije da raspiše vanredne izbore u tom regionu nakon proglašenja nezavisnosti tog regiona, "prava stvar". Izbori će, kako je dodao, omogućiti Kataloncija da "odluče kakvu vladu žele da imaju.

Vatikanski glavni sekretar Pjetro Parolin izjavio je da je "cepkanje" Evrope jedna od briga pape Franje. Papa Franja pozvao je Evropsku uniju da "obnovi osećaj da je jedna zajednica" ukoliko želi budućnost prosperiteta i pravde za sve. Iako papa u svom velikom govoru o Evropi nije posebno pomenuo situaciju u Kataloniji, koja je proglasila nezavisnost od Španije, niti odluku Britanije da napusti EU, on je u više navrata govorio o solidarnosti, timskom radu i zajedničkom požrtvovanju, navodi Rojters.

*Više o događajima prethodnog dana pročitajte OVDE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG