Dostupni linkovi

Pućdemon pozvao na 'mirno suprotstavljanje' Madridu


Ulice Barselone dan nakon uvođenja prinudne uprave

Regionalna policija Katalonije pozvala je svoje zaposlene da ostanu neutralni u novonastaloj situaciji proglašenja nezavisnosti te španske regije, što, kako javlja Rojters, predstavlja korak ka izbegavanju mogućeg sukoba nakon što je Madrid uveo prinudnu upravu Barseloni.

Lider katalonskih separatista Karles Pućdemon pozvao je Katalonce na mirno suprotstavljanje. "Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne države", rekao je Pućdemon u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga Vlada Španije smenila i to, kako javljaju mediji, s nepoznate lokacije. On je osudio oduzimanje autonomije Kataloniji i obećao da će nastaviti "raditi na izgradnji slobodne zemlje", izveštava BBC.

Vlada Španije je zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila regionalnu vladu, objavljeno je noćas (28. oktobar) na sajtu španskog Službenog glasnika.

Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom usledilo je nakon što je katalonski parlament dan ranije proglasio nezavisnost.

Demonstranti za ujedinjenu Španiju pozivaju na hapšenje Pućdemona na protestu u Madridu
Demonstranti za ujedinjenu Španiju pozivaju na hapšenje Pućdemona na protestu u Madridu

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je više od polovine od 5,3 miliona glasača u bogatog severnoistočnoj regiji protiv otcepljenja, javlja Rojters.

Prema internom dokumentu u koji je Rojters imao uvid, policiji je savetovano da ne zauzimaju strane i da budu neutralni.

Policijske snage su vođene nedostatkom poverenja između onih za i protiv nezavisnosti, naveli su pripadnici državne policije. neki od katalonskih policajaca su stajali između državne policije i onih koji su pokušavali da glasaju tokom zabranjenog referenduma.

"Uzimajući u obzir da će biti povećanog okupljanja i protesta građana širom cele teritorije i da su to ljudi različitih uverenja, moramo imati u vidu da je naša odgovornost da garantujemo bezbednost svima i da pomognemo da se sve odigra bez incidenata", navedeno je u internom dokumentu koji prenosi Rojters.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Glas za nezavisnost
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku Vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

U Madridu se u subotu popodne održao miting unionista, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Veliki broj kompanija napušta Kataloniju, koja čini petinu španskog budžeta.

Evropski lideri su za sada odbacili referendum, strahujući da bi mogao da ima negativan uticaj na separatiste širom kontinenta.

Katalonija je jedan od najnaprednijih regiona i ima veliki nivo autonomije. Međutim, nosi sa sobom teret istorijskih nepravdi, posebno pogoršanih tokom Frankove diktature od 1939. do 1975. godine, kada su njihova kultura i politika bile potisnute.

Novi regionalni izbori biće održani 21. decembra, ali kako piše Rojters, nije sigurno da li će njihov ishod rešiti krizu zbog mogućeg povećanja pristalica nezavisnosti.

* Više o događajima prethodnog dana pročitajte OVDE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG