Dostupni linkovi

Predsjednica Mađarske pomilovala prikrivača seksualnog zlostavljanja djece


Mađarska predsjednica Katalin Novák, 28. 4. 2023.
Mađarska predsjednica Katalin Novák, 28. 4. 2023.

Mađarska konzervativna predsjednica Katalin Novák pozvana je u petak 9. februara da podnese ostavku nakon što je ranije objavljeno da je u aprilu 2023. pomilovala osobu osuđenu za prikrivanje slučaja seksualnog zlostavljanja djece u državnom dječjem domu, javio je Associated Press.

Muškarac je 2018. osuđen na više od tri godine zatvora jer je vršio pritisak na žrtve da povuku svoje tvrdnje da ih je zlostavljao direktor ustanove.

Direktor je iste godine osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje desetero djece u periodu od 2004. do 2016. godine.

Novák je bliska saveznica premijera Viktora Orbána i bivša potpredsjednica njegove vladajuće stranke Fidesz. Obnašala je dužnost mađarske ministrice za obitelj do imenovanja na predsjedničku dužnost 2022. godine i zagovornica je tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i zaštite djece.

Mađarske opozicijske stranke pozvale su na njezinu smjenu i pokrenule etički postupak protiv nje u parlamentu. Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, u četvrtak je podnio prijedlog ustavnog amandmana kojim bi se zabranila pomilovanja za one koji su osuđeni za zločine protiv djece, što se smatra kritikom predsjedničine odluke.

Mert Pop, jedan od preživjelih seksualnog zlostavljanja, javno je izrazio užasnutost pomilovanjem i pozvao Novák da pruži objašnjenje.

U intervjuu za Associated Press u četvrtak, rekao je da osjeća odgovornost djelovati u ime drugih žrtava i dobiti odgovore zašto je pomilovanje odobreno nekome tko je poticao na njihovo zlostavljanje.

"Katalin Novák, bivša ministrica za obitelj, jedno je od ljudskih lica Fidesza za koje se moglo vjerovati da je dobrodušna majka, dobra obiteljska majka, mirna, umjerena predsjednica. A onda se pokazalo da to nije tako", dodao je Pop.

Predsjednica Novák je na konferenciji za medije u utorak odbila pozive da službeno objasni svoju odluku i nije odgovorila na pitanje je li razmišljala o ostavci.

Ona je u četvrtak otputovala u Katar u službeni posjet, prema predsjedničkom uredu. Dvoje njezinih savjetnika podnijelo je posljednjih dana ostavke zbog skandala.

XS
SM
MD
LG