Dostupni linkovi

Mađarska, Srbija i Bugarska 'u odbrani porodičnih vrednosti'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev i mađarska predsednica Katalin Novak
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev i mađarska predsednica Katalin Novak

Znak zbližavanja sa evropskim konzervativcima, posrnuće prema Rusiji ili samo slučajnost u politici? Ime predsednika Bugarske Rumena Radeva našlo se ispod deklaracije "za odbranu porodičnih vrednosti". Uz njega su imena predsednice Mađarske i predsednika Srbije. Šta to znači?

Porodice su temelj društva i njegov izvor vrednosti. One oblikuju budućnost sveta, pa čak i smanjuju pretnje od klimatskih promena.

Ove rečenice možda zvuče kao poruke konzervativnog rođaka, ali su zapravo zapisane u novogodišnjoj deklaraciji lidera tri države objavljenoj ove nedelje.

Uz potpise mađarske predsednice Katalin Novak i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ispod dokumenta je i ime bugarskog predsednika Rumena Radeva, u okviru "Mreže predsednika, prijatelja porodice".

Lideri tri države sebe nazivaju "naša porodica" i njihova deklaracija je posvećena "politici zaštite porodica" – temi koja je omiljena kod mnogih svetskih konzervativnih političara.

U novembru 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je dekret slične konotacije kojim je 2024. godina proglašena "godinom porodice" u Rusiji.

U Mađarskoj i Srbiji nije novost da njihovi predsednici stoje iza takve deklaracije. Novakova, koja je autorka inicijative, bliska je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, poznatom po svojim konzervativnim i ksenofobičnim stavovima.

Mađarska je takođe pokazala proruski stav – protivila se pojedinim sankcijama Rusiji otkako je počela njena invazija na Ukrajinu 2022. godine, a nedavno je stavila i veto na pomoć Evropske unije (EU) Kijevu u ratu.

U Srbiji je Aleksandar Vučić primer populističkog političara. Odnosi Beograda sa Moskvom su tradicionalno bliski, iako je Vučić u poslednjih godinu dana istupio sa nekim stavovima suprotnim interesima Rusije.

Nakon što je Rusija u februaru 2022. godine započela invaziju na Ukrajinu, Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

Takođe je u UN podržala rezolucije kojima se osuđuje ruska agresija, ali odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji.

Ime bugarskog predsednika Radeva je, pak, iznenađenje. On jeste poznat po svojim proruskim izjavama i ovo nije prvi put da govori o ulozi "tradicionalnih porodičnih vrednosti" u društvu. Vest u ovom slučaju, više je u njegovoj službenoj povezanosti s drugim političarima ovog profila.

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za potpis bugarskog predsednika pored potpisa njegovih kolega iz Mađarske i Srbije. Ona bi mogla biti:

  • Konzervativna poruka Radeva u pokušaju da se suprotstavi vladajućoj većini u Bugarskoj.
  • Geopolitički signal blizak Rusiji.
  • Ili, jednostavno, izraz istih ideja koje tri predsednika imaju o porodičnoj politici u svojim državama.

Delimično se očekivala Radevljeva podrška takvoj deklaraciji, nakon što je u septembru 2023. predsednik posetio Forum za zaštitu porodice u Budimpešti, koji je takođe pokrenula Novakova.

Na njemu su učestvovali proruski političari, hrišćanski fundamentalisti i predstavnici ekstremno konzervativnih grupa koji insistiraju na zabrani abortusa i kontracepcije kako bi se "očuvala porodica".

"Deklaracija je nastavak i svojevrsni rezime razgovora koji su vođeni tokom foruma i posvećena je prevazilaženju negativnih demografskih trendova u Evropi", saopštio je pres centar Predsedništva Bugarske u odgovoru na upit bugarskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE).

Postoji jednostavno podudaranje politike.
Slavi Vasilev

"Ovde nema geopolitičke veze", kaže politikolog Slavi Vasilev za RSE.

"Postoji samo usklađivanje politike koju ova tri predsednika dele u smislu tradicionalnih porodičnih vrednosti."

Politikolog Danijel Smilov ima drugačiji stav. Prema njegovim rečima, učešće Radeva je konzervativan i geopolitički signal koji bugarskog predsednika približava evropskim konzervativcima i populistima.

Šta se zagovara o porodici?

Radev, Vučić i Novakova su u svojoj deklaraciji rekli da snažno podržavaju politike koje "jačaju porodičnu koheziju", podstiču formiranje porodice i omogućavaju ženama "da se trude i kao majke i kao profesionalci".

Takve reči su popularne u Evropi kao kontrastav liberalnim pokretima koji se bore za prava žena, LGBT osoba i drugih.

Biti pristalica "tradicionalnih porodičnih vrednosti" doživljava se kao stav protiv prava ljudi koji ne žele ili ne mogu da imaju takvu "tradicionalnu porodicu" - muža, ženu i decu.

"Slogan 'porodične vrednosti' je slogan konzervativizma, koji je karakterističan za evropski nacional-populizam. U tom smislu, bugarski predsednik se pozicionira uz bok liderima poput Orbana u Mađarskoj, Đorđe Meloni u Italiji, Marin Le Pen u Francuskoj", komentariše Smilov za RSE.

Vasilev smatra drugačije. Prema njegovim rečima, svakodnevna politika skreće pažnju na ozbiljan demografski problem koji ima Bugarska. Međutim, predsednik Radev to primećuje jer smatra da su "tradicionalne porodične vrednosti osnova održive i uravnotežene demografske politike, koja je Bugarskoj izuzetno neophodna", kaže ovaj politikolog.

Zašto baš sa Mađarskom i Srbijom?

Prema rečima Smilova, izbor država u koje se Bugarska svrstava ovom deklaracijom nije slučajan. On podseća da su sadašnje administracije Mađarske i Srbije poznate po svojim konzervativnim stavovima o porodici.

Blizina Mađarske i Srbije pokazatelj je da predsednik Radev traži nijansiraniju geopolitičku poziciju Bugarske.
Daniel Smilov

"S druge strane, blizina Mađarske i Srbije je pokazatelj da predsednik traži nijansiraniju geopolitičku poziciju Bugarske – posebno u odnosu na Rusiju", kaže Smilov. Kako zbog slične politike Rusije prema "tradicionalnoj porodici", tako i zbog odnosa Radevljevih kolega sa Moskvom, dodaje on".

Vladajuća većina PP-DB, GERB i DPS ima drugačije stavove od Radeva. Ove tri formacije su 2023. godine odobrile nekoliko izmena u zakonodavstvu koje se odnose na prava žena i LGBT populacije. Osim toga, preduzeli su mere za udaljavanje Sofije od Moskve – slanjem vojne pomoći Ukrajini, ranom zabranom uvoza ruske nafte.

Dakle, oba objašnjenja za Radevljevo pristupanje deklaraciji su znak negacije politike vladajuće većine.

"Predsednik Radev ima ogroman prostor za razmeštanje političkih poruka koje su u apsolutnom kontrastu aktuelnoj vlasti, lišene bilo kakve ideologije. Tradicionalne porodične vrednosti su primer za to", kaže Slavi Vasilev.

Prema njegovim rečima, porodične vrednosti svakako dele i mnoge druge zemlje, ali pošto je inicijator upravo Mađarska, odlučili su da je bojkotuju.

"I tu je svaka čast predsedniku Radevu što ne funkcioniše na ovaj način", kaže Vasilev.

Da li ćemo i dalje viđati novu porodicu bugarskog predsednika?

Obojica analitičara nerado predviđaju dokle će Radev nastaviti da sarađuje sa predsednicima Mađarske i Srbije u okviru "Mreže predsednika, prijatelja porodice".

Prema rečima Vasileva, moguće je da će se predsednik Radev ubuduće družiti sa njima.

"Nisam mislio da će se taj odnos tako jasno institucionalizovati i sa interesovanjem ću pratiti kako će se razvijati", kaže Danijel Smilov.

"Da li je ovo slučajan događaj ili će se nadograđivati."

Predsedništvo nije odgovorilo na pitanja Slobodne Evrope u vezi sa statusom "Mreže" i ulogom Radeva u njoj, kao i o budućoj saradnji Radeva, Vučića i Novakove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG