Dostupni linkovi

Nova predsjednica Mađarske osudila Putinovu 'agresiju', najavila posjetu Varšavi


Predsjednica Mađarske Katalin Novak tokom inauguracije u Budimpešti, 14. maj, 2022.
Predsjednica Mađarske Katalin Novak tokom inauguracije u Budimpešti, 14. maj, 2022.

Mađarska predsjednica Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu, 14. maja, osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će njena prva predsjednička posjeta biti Poljskoj, u očiglednom gestu da popravi odnose s Varšavom.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije vlade dugogodišnji saveznici u EU.

Novak, bivša zastupnica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednice u martu, malo prije nego što je Orban odnio još jednu ujedljivu pobjedu na izborima 3. aprila.

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila zamjenica predsjednika Fidesza i ministrica za porodična pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

"U utorak, 17. maja, putujem u Varšavu da se sastanem s predsjednikom poljskog naroda. Gospodine predsjedniče, dragi Andžej (Duda), hvala vam na prilici da razgovaramo kako dolikuje prijateljima!", rekla je Novak na inauguraciji.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je ona.

Ona je rekla da se rat u Ukrajini "vodio i protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao lične kritike predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskoj energetici.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Europska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG