Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Zenice zbog 'Zenicatransa'


Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice (Arhivska fotografija)

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu “Zenicatrans” među kojima je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u srednjoj Bosni i Hercegovini (BiH)

Uz Kasumovića, optužnica je podignuta protiv Vahdeta Drine, Besima Husakovića, Zlatka Osmanovića, Almire Baručija Kapidžić, Asmira Mašića, Edina Mehića, Mesuda Ormanovića, Amela Krivdića, Abdulaha Kratine i Amela Đoze.

Oni se terete za udruživanje radi više krivičnih djela, zloupotrebu položaja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi, saopćilo u ponedjeljak, 14. marta, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH.

Optužnica je upućena Kantonalnom sudu Zenica na potvrđivanje.

Gradonačelnik Zenice uhapšen je 1. decembra 2021. u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana uhapšeno je i deset njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih tereti da su počinili više krivičnih dijela na teret javnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika”, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Radnici Zenicatrans-prevoz putnika su u nekoliko navrata blokirali autobusku stanicu u Zenici zbog neriješenih radno-pravni status radnika.

Prvi put, autobuska stanica je blokirana 31. decembra 2019. godine, a blokada je trajala do 11. februara 2020. godine.

Razlog blokade, kako je tada rečeno, je što oko 160 radnika mjesecima nije dobilo platu, kao i blokada računa te firme.

Općinski sud u Zenici 20. januara 2020., donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika, proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.​

Radnici Zenicatransa prevozili su putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

XS
SM
MD
LG