Dostupni linkovi

Vučić sutra sa pomoćnicom državnog sekretara SAD


Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid je u poseti regionu Zapadnog Balkana od 25. do 29. aprila, saopštio je ranije Stejt department.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried), koja je u višednevnoj poseti Zapadnom Balkanu, sastaće se 26. aprila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopšteno je iz Stejt departmenta (State Department).

Kako se navodi u saopštenju, ona će pozvati Srbiju da pojača reforme u cilju evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet.

Donfrid će ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi Evropska unija (EU), što je i poruka koju upućuje i tokom današnjeg sastanka sa zvaničnicima u Prištini.


Tokom današnje posete Prištini, Donfrid će zahvaliti Kosovu što je pružilo utočište Avganistancima i Ukrajincima i podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid je u poseti regionu Zapadnog Balkana od 25. do 29. aprila, saopštio je ranije Stejt department.

Posetu Zapadnom Balkanu započela je na Kosovu, 25. aprila. Nakon Beograda, biće u poseti Bosni i Hercegovini (27. april), Severnoj Makedoniji, Albaniji (28. april) i Crnoj Gori (29. april).

Njena poseta dolazi nedelju dana nakon što su u Srbiji boravili američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi (Chris Murphy) i Džin Šejhin (Jeanne Shaheen), te senator Odbora za oružane snage Tom Tilis (Thom Tillis).

Oni su tom prilikom pozvali Srbiju da se pridruži zapadnim demokratijama u podršci sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

XS
SM
MD
LG