Dostupni linkovi

Američka zvaničnica pozdravila odluku Srbije o osudi ruske invazije


Karen Donfried, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju
Karen Donfried, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju

Odluka Srbije da osudi ruski napad na Ukrajinu bila je vrlo moćna, izjavila je Karen Donfdrid, pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju.

"Čestitamo Srbiji na tome kako je prošle nedelje postupila na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i tražila da ruski predsednik Vladimir Putin povuče svoje snage. Srbija može da bude vrlo ponosna što je deo svetskog stava koji govori protiv ruskog neisprovociranog napada na Ukrajinu", rekla je Donfrid 10. marta za Radio-televiziju Srbije (RTS), a prenela Ambasada SAD u Srbiji.

Ona je ocenila da su događanja u Ukrajini razlog za duboku zabrinutost i Amerikanaca i Srba.

"Jer osnovni princip, koji ste sada artikulisali, je da poštujemo teritorijalni integritet države i suverenost, da poštujemo pravo države da izabere svoju spoljnu politiku, da se granice ne smeju menjati silom, to su sve fundamentalni principi u koje Srbija veruje", dodala je Donfrid.

Ona je istakla da je jasno da je Srbija iskazala čvrstu želju da se priključi Evropskoj uniji (EU) i da to znači usklađivanje spoljne politike sa politikom EU kao delom procesa priključenja.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju ocenila je da je poređenje ruskog napada na Ukrajinu sa NATO intervencijom 1999. u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) pogrešno.

"To je čak i opasno, jer ljudi sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbe, preživeli su bedu i smrtna stradanja tokom devedesetih zbog nacionalizma i podela. Mi odbijamo da ti događaji na bilo koji način opravdavaju ruski nelegalni i neizazvani napad na Ukrajinu", rekla je Donfrid.

Ona je naglasila da poštuje to što Srbija ima različit pogled od SAD na taj deo istorije.

"Moram da se vratim na nešto, da se državne granice ne smeju menjati silom. Ali baš to se dogodilo Srbiji. Teritorija je menjana silom. Ljudima u Srbiji teško je da razluče šta se dešava u Ukrajini, a šta se dešavalo Srbiji sa Kosovom", dodala je.

Donfrid je istakla da su SAD posebno zabrinute, kako je rekla, zbog dezinformacija koje dolaze sa ruske strane.

"Tu uključujemo platforme kao što su Rusija danas i Sputnjik. Nadamo se da će se Srbija uskladiti sa EU i SAD tako što će sprečiti širenje ruske propagande i dezinformacija o napadu na Ukrajinu”, poručila je.

Navela je da SAD poštuju neutralnost Srbije ali da smatraju da je aktuelni trenutak vreme za akciju.

"Definitivno je na srpskim vlastima da odluče kakvu će korake preduzeti ali bih ohrabrila Srbiju da odigra konstruktivnu ulogu u odbacivanju takvih informacija", zaključila je Karen Donfdrid, pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju.

Srbija je 2. marta glasala za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je zvanični Beograd nakon invazije Rusije 24. marta na Ukrajinu podržao teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučio da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

Ostale zemlje regiona, uglavnom proistekle iz nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), uskladile su se sa sankcijama Evropske unije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG