Dostupni linkovi

Ruski disident Kara-Murza dobio Pulitzera za komentare iz zatvora


Vladimir Kara-Murza u ruskom zatvoru (fotoarhiv)
Vladimir Kara-Murza u ruskom zatvoru (fotoarhiv)

Zatvoreni ruski disident i novinar Vladimir Kara-Murza dobio je Pulitzerovu nagradu 2024. za komentare za svoje članke objavljene u Washington Postu.

Kara-Murza je "pobijedio za strastvene kolumne pisane uz veliki lični rizik iz njegove zatvorske ćelije, upozoravajući na posljedice neslaganja u Rusiji prema Vladimiru Putinu i insistirajući na demokratskoj budućnosti njegove zemlje", navodi se u saopštenju Pulitzerovog komiteta od 6. maja.

Kara-Murza trenutno služi 25-godišnju kaznu, najdužu zatvorsku kaznu izrečenu protivniku Kremlja u postsovjetskoj Rusiji, zbog diskreditacije ruske vojske i izdaje nakon primjedbi koje je dao u govorima izvan Rusije u kojima je kritizirao politiku Moskve.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG