Dostupni linkovi

Supruga Kara-Murze optužila Rusiju za nehuman tretman političara u zatvoru


Vladimir Kara-Murza u zatvoru, Rusija, septembar 2023.
Vladimir Kara-Murza u zatvoru, Rusija, septembar 2023.

Supruga ruskog opozicijskoj političara Vladimira Kara-Murze rekla je da je njezin suprug posljednjih šest mjeseci držan u maloj samici u zatvorskoj ćeliji sa stolicom, sitnim prozorom i krevetom.

Jevgenija Kara-Murza, govoreći u intervjuu za Current Time 10. aprila, rekla je da su ruske vlasti zatvora u početku to zvale kaznenom izolacijskom ćelijom, ali su je kasnije preimenovale u EKPT - što je akronim koji označava kaznenu ćeliju s jednom prostorijom.

Najvjerovatnije je to zato što ruski zakon ne dopušta zatvoreniku da bude držan u kaznenoj ćeliji dulje od 15 dana, rekla je.

"Samo su preimenovali ćeliju kako bi je učinili legitimnom", rekla je supruga Kara-Murze za Current Time, mrežu na ruskom jeziku koju vodi Radio Slobodna Evropa u suradnji s Glasom Amerike.

Kara-Murza opisala je situaciju svog supruga dan pred drugu godišnjicu njegovog hapšenja zbog kritiziranja predsjednika Vladimira Putina i njegove odluke da napadne Ukrajinu.

Nakon hapšenja 11. aprila 2022., optužen je za diskreditiranje ruske vojske nakon što je Moskva pokrenula invaziju punog obima na svog istočnog susjeda.

Kasnije je optužen i za izdaju zbog izjava koje je dao u govorima izvan Rusije u kojima je kritizirao politiku Kremlja.

On služi kaznu od 25 godina, najdužu zatvorsku kaznu izrečenu protivniku Kremlja u postsovjetskoj Rusiji, u kaznenoj koloniji u Omsku.

Supruga zatvorenog ruskog političara Kara-Murze strahuje za njegov život
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG