Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo obavezna vakcinacija za starije od 60 godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u Federaciji BiH) donijela je 6. januara zaključak o obaveznoj vakcinaciji starijih od 60 godina trećom, takozvanom booster dozom vakcine protiv korona virusa.

Mjera obavezne vakcinacije trećom dozom donesena je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Odnosit će se, također, na štićenike i njegovatelja ustanova za zbrinjavanje starijih, te za osobe sa udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo, saopćila je Press služba Vlade Kantona Sarajevo.

Naložena je i obavezna vakcinacija korona virusa zdravstvenih djelatnika koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama u tom kantonu.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, kantonalnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje naloženo je da daljnjeg obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Preporučeno je i da se primjenjuju takozvano pravilo vakcinisan/testiran/ prebolio (VTP) u tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja.

"Ukoliko posjetitelj ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo testiranje", navedeno je u zaključku Vlade Kantona Sarajevo.

Mjere stupaju na snagu 6. januara, a za kontrolu provođenja zaduženi su Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini (BiH) su, u posljednja 24 sata, registrirana 2.093 nova slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 19 osoba.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta u BiH, naredila je 30. decembra prošle godine vladama kantona uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije zbog korona virusa.

Kantonima je preporučeno i da, u skladu sa epidemiološkom situacijom uvedu pravilo VPT.

Prema podacima Vlade Federacije BiH od 16. decembra, do sada je u tom entitetu dato 1.017.625 vakcina protiv COVID-19.

Od toga se na prvu dozu odnosi 530.346 (29,45 posto), na drugu 473.657 (26,30 posto), te na treću 13.622 (0,76 posto).

Osim Švicarske, BiH je jedina država u Evropi i jedna od rijetkih država svijeta koja nema državno ministarstvo za zdravstvo.

Prema ustavnim rješenjima, zdravstvo u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH i njenih deset kantona.

XS
SM
MD
LG