Dostupni linkovi

U BiH prvi slučaj istovremene zaraze koronom i gripom


Testiranje na korona virus u Sarajevu (ilustrativna fotografija)
Testiranje na korona virus u Sarajevu (ilustrativna fotografija)

U Bosni i Hercegovini (BIH) je kod pacijenta u Banjaluci registrovan prvi slučaj istovremene zaraze sa virusom gripe i virusom korona, takozvane flurone.

“Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan, saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Republike Srpske (RS).

U saopštenju je navedeno da je zaraza potvrđena metodom ‘Film Array- respiratorni panel RP2 plus’ kod pacijenta koji se nalazi na liječenju na UKC.

"Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama”, saopšteno je iz UKC RS u utorak, 4. januara.

U posljednja 24 časa u BiH je zabilježeno 899 novih slučajeva zaraze korona virusom, 23 osobe su preminule. To je saopšteno je iz ustanova za javno zdravlje dva bh entiteta i Odjeljenja za zdravstvo Brčko Distrikta u petak, 31. decembra.

Infografika:

U RS virus korona potvrđen je kod 177 osoba od testirana 474 laboratorijska uzorka u posljednja 24 časa. U istom periodu Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri smrtna slučaja.

“Dо sаdа je u RS-u pоtvrđеno 94.408 slučajevа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 5.540 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. Tеstirаnо је ukupnо 376.038 оsоbа”, saopšteno je u Institutu za javno zdravstvo RS u utorak, 4. januara.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo drugog bh. entiteta Federacije BiH (FBiH) prijavljeno je 3.125 uzoraka, od čega su 683 pozitivna na SARS-CoV-2. U istom periodu u tom entitetu preminulo je 20 osoba, dok je šest smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

“Do sada je testirano ukupno 1.055.530 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 189.158 osoba. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 7.523”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo u utorak, 4. januara.

U Brčko distriktu BiH registrovano je 39 novih slučajeva zaraze virusom korona, od 146 testiranih uzoraka, navedeno je u utorak, 4. januara na web stranici Vlade Brčko distrikta.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od utorka, 4.januara, od početka pandemije 291 313 osoba zarazilo se korona virusom.

Ukupno su od posljedica zaraze virusom korona u Bosni i Hercegovini preminule 13.442 osobe.

XS
SM
MD
LG