Dostupni linkovi

Kandidati za novu Vladu: Vučić za odbranu, Dačić i za policiju


Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Nova vlada Srbije, koja će, po najavama, biti izbarana u petak, imaće 17 resora i 19 članova. Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) su u nedelju na sednicama glavnih odbora utvrdili svoje kandidate za ministre.

U vladi će biti koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Kandidat za predsednika Vlade Ivica Dačić iz SPS biće i ministar unutrašnjih poslova, dok će vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić biti prvi potpredsednik Vlade, zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ministar odbrane.

"Posle 12 godina, SPS će imati premijera Srbije. To nije politička pobeda, nego životni ispit da li znamo da radimo svoj posao i kako će nas narod na kraju mandata oceniti", rekao je Dačić na sednici Glavnog odbora SPS.

Aleksandar Vučić očekuje da kandidati za ministre koje je predložio SNS, budu "dobar i ozbiljan tim" koji će se "boriti da građani žive bolje" i istakao da njihovo znanje i sposobnost "niko ne može da dovede u pitanje".

"Očekujem da će se u narednih nekoliko meseci videti napredak", rekao je Vučić koji je istakao i da "neće biti milosti" prema korumpiranim ljudima iz SNS i dugih političkih stranaka, niti prema onima koji se nazivaju "mnogo moćni i mnogo bogati".

SNS je za ministra spoljnih poslova predložio državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića. Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj, kaže za RSE da izbor Mrkića nije iznenađenje.

"U poslednjih nekoliko dana Aleksandar Vučić je govorio o tome da će to biti neko ko je karijerni diplomata, neko ko je iz ministarstva spoljnih poslova i tu se, svakako uz nekoliko drugih kandidata, najčešće spominjalo ime gospodina Mrkića. Ja mislim da je dobro da na čelo ministarstva spoljnih poslova dolazi neko ko je karijerni diplomata, jer bi to trebalo da obezbedi veću profesionalnost ove službe, smanji uticaj politike na ovu službu, posebno u vremenu, gde će se Srbija u narednih nekoliko godina suočavati sa teškim izazovima, pre svega vezanim za pitanje Kosova i Metohije i proces evropskih integracija, koji svakako mora biti mnogo brži nego što je to bio u prethodnih nekoliko godina. Koliko će sve ovo biti realno i izvodljivo, što se same službe tiče, ostaje da se vidi", rekao je Pribićević.

Ostali kandidati

Vlada će imati i tri potpredsednika među kojima su Suzana Grubješić iz URS koja će biti potpredsednica vlade zadužena za evrpske integracije i Rasim Ljajić iz SDPS koji će biti i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije koja je u koaliciji sa SPS, Jovan Krkobabić biće potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Kandidat SNS za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Goran Knežević, a kandidat za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković je kandidat SNS za ministra pravde i državne uprave, a Bratislav Petković kandidat za ministra kulture, informisanja i dijaspore. Kako je odlučio Glavni odbor SNS, kandidat za ministara prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je Milan Bačević, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra sporta i omladine.

Glavni odbor SPS je utvrdio da je kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke, i naučnog razvoja Žarko Obradović, za ministra saobraćaja Milutin Mrkonjić, a za ministra zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra građevine i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja. Kandidat URS za ministra finansija i privrede je lider URS Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat URS za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.
XS
SM
MD
LG