Dostupni linkovi

Pastor odbacio Dačićevu ponudu da uđe u vladu


Ivica Dačić i Ištvan Pastor, 16. jul 2012.
Ivica Dačić i Ištvan Pastor, 16. jul 2012.
Lideri buduće vladajuće koalicije u Srbiji ulažu zavidne napore da u njene redove privuku partije nacionalnih manjina i čelnike iz manjinskih zajednica. Iako je Savez vojvođanskih Mađara, koji je u koalicionom sporazumu sa Tadićevim demokatama, odbio poziv mandatara Ivice Dačića da uđe u buduću vladu, sagovornici Radija Slobodna Evropa ocenjuju da naporima da na svoju stranu pridobiju manjine naprednjaci i socijalisti nastoje da i ovakivim potezima retuširaju svoju prošlost, odnosno, osnaže evropsku legitimaciju u očima zapadne javnosti.

Ištvan Pastor je odbio ponudu Ivice Dačića. Lider Saveza vojvođanskih Mađara, sreo se, doduše, u Subotici sa mandatarom nove srpske vlade, ali nije prihvatio njegov poziv da bude deo parlamentarne većine.

Pastor je objasnio da Savez vojvođanskih Mađara podržava program i ciljeve buduće vlade, da će u Skupštini Srbije biti konstruktivna opozicija, ali da neće biti deo vladajuće koalicije, pošto već ima potpisan sporazum sa Demokratskom strankom i nema nameru da menja koalicione partnere. Partner Saveza vojvođanskih Mađara u Vojvodini na svim nivoima vlasti je Demokratska stranka i ta saradnja, objasnio je, dobro funkcioniše.

“Regionalni i lokalni interesi Saveza vojvođanskih Mađara u ovom momentu takvi su da bi im naše eventualno učešće u parlamentarnoj većini moglo naškoditi. Isto tako, moram da kažem da je današnji poziv, ponovno iznesen od strane gospodina Dačića, otvorene prirode i videćemo kako će se stvari nadalje razvijati”, rekao je Pastor.

Mandatar nove vlade Ivica Dačić pokazao je razumevanje za odbijanje Ištvana Pastora, da uđe u buduću parlamentarnu većinu.

”Svestan specifične pozicije koju njegova stranka ima u pokrajinskoj vlasti i svestan da bi to moglo da ima određene posledice po status njegove stranke u toj vlasti, imam razumevanja za ovakav jedan stav, ali je za mene veoma važno ono što sam i danas ovde zvanično čuo i ono što je gospodin Pastor malopre rekao – da program i ciljevi nove republičke vlade za Savez vojvođanskih Mađara i za njega lično nisu sporni”, kazao je Dačić.

Dobra etiketa

Lideri stranaka koje će formirati novu republičku vlast pokušavaju da u njene redove dovedu i Rasima Ljajića.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Čelnik Socijaldemokratske partije Srbije razgovarao je sa vršiocem dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem od kojeg je, kako je izjavio, dobio više nego korektnu ponudu pod uslovom da lično uđe u vladu. Ljajić je, međutim, dodao da će uskoro razgovarati sa Demokratskom strankom na čijoj je listi učestvovao na izborima, a potom se u naredna dva dana ponovo sastati sa Vučićem i mandatarom Ivicom Dačićem, do kada će definitivno odlučiti da li će biti deo nove vlade.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa, Miodrag Radojević, istraživač-saradnik Instituta za političke studije, i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, saglasni su u oceni da namera naprednjaka i socijalista da u vladu uključe Savez vojvođanskih Mađara i druge političare, pripadnike nacionalnih manjina, predstavlja pokušaj da buduću vladu Srbije očima Zapada prikažu u boljem svetlu.

Radojević smatra da se ovakvim pokušajima, gledano iz tehničko-prozaičnog ugla, želi proširenje koalicionog kapaciteta, odnosno, obezbeđivanje većeg broja poslanika nego što je to sada slučaj, ali da je važnija poruka koja se time šalje pre svega međunarodnoj zajednici. Tu poruku naš sagovornik ovako sažima:

“Namera je da privučete i stranke manjina kako biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom kao neko ko će na adekvatan način štititi manjine. To je na izvestan način pokušaj kupovine zapadnog javnog mnenja, jedan diskretan način, dakle, da se pokaže da i na tom planu želite da dobijete podršku zapadne međunarodne zajednice”, ocenjuje Radojević.

Pranje nacionalističke prošlosti stožernih stranaka koje će činiti buduću vladu, čija meta su bile nacionalne manjine – razlog je što te partije sada hoće da pokažu svetu da žele da promovišu manjinske partije i njihove lidere, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

“Siguran sam da oni manjine žele da uključe u vladu jer bi na taj način za svoju vladu i za svoje lične biografije obezbedili dodatni legitimitet i dodatno pranje svega onoga što su radili u prošlosti, a znamo da su oni bili upravo inženjeri međuetničkog nasilja, oni koji su ne samo ćutke posmatrali sve što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije i u Vojvodini nego su to i te kako kreirali i navijali za takav scenario. U tom smislu je potpuno jasno zašto oni žele manjine u svojim redovima. Bila bi to jedna dobra etiketa za njihovu vladu pred očima pre svega Zapada”, kaže Gruhonjić.
XS
SM
MD
LG