Dostupni linkovi

Ljajić se pridružio novoj Vladi


Rasim Ljajić na konferenciji za novinare, 19. jul 2012.
Rasim Ljajić na konferenciji za novinare, 19. jul 2012.
Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) postaje deo buduće vladajuće koalicije, saopštio je u četvrtak predsednik te stranke Rasim Ljajić. Odluku da se SDPS pridruži koaliciji okupljenoj oko naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona, Predsedništvo stranke donelo je jednoglasno na sastanku u Beogradu.

Ljajić je tako prihvatio, kako je rekao, ponudu „kakvu nikada do sada nismo imali“ – da u novoj vladi obavlja funkciju potpredsednika i ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo.

„Ovo je bila jedna od najtežih odluka koje sam doneo i svestan sam da je ona moralno diskutabilna i zato imam gorak ukus u ustima. Ali, mi smo birali između opstanka i nestanka SDPS“, kazao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, odluka o ulasku u Vladu Srbije je duboko pragmatična, i donesena je da stranka ne bi bila zaustavljena u razvoju.

Prelazak odlazećeg ministra rada i socijalne politike u Vladi premijera Mirka Cvetkovića nije s blagonaklonošću dočekan kod, sada već bivših partnera, u Demokratskoj stranci. Nakon što je predsednik SDPS zatražio u sredu od demokrata da iskažu stav o potencijalnom ulasku SDPS u novu vlast, oglasio se predsednik izvršnog odbora DS Marko Đurišić, koji je izjavio da njegova stranka neće stati uz ovu odluku.

„Gospodin Ljajić ima svoju stranku i svoje poslanike i naravno on sam može da donese odluku, ali za odluku o ulasku u ovu vladu ne može da dobije podršku Demokratske stranke", rekao je Đurišić.

S druge strane, Ljajić kaže da SDPS neće ulaziti ni u kakvu vrstu sukoba sa Demokratskom strankom, dodavši da je upoznat sa kritikama koje su stizale iz redova DS.
Milica Delević
Milica Delević

”Ostajem pri tome da je ova odluka u interesu Demokratske stranke i spremni smo da i u budućnosti sa njom sarađujemo”, istakao je Ljajić.

Budući potpredsednik Vlade i ministar rekao je da će u svom resoru zadržati sve stručne ljude koje tamo zatekne i da ih, u slučaju da su dobro radili i imali rezultate, sigurno neće pitati za partijsku pripadnost.

Osim istupa Marka Đurišića u sredu, u četvrtak se do popodnevnih sati niko iz Demokratske stranke nije oglasio o odlasku predizbornog koalicionog partnera.

Za razliku od socijaldemokrata, članica Političkog saveta DS Milica Delević ostala je uz stranku, iako joj je takođe ponuđeno mesto u novoj Vladi. Delevićeva je konstatovala da je samo upućivanje ponude funkcioneru sada opozicione stranke neuobičajeno, uz napomenu da su neuobičajene i okolnosti u Srbiji.

"Kao i 2008. godine, proverava se snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele", izjavila je Milica Delević, čija je stranka u sredu poručila da svaki funkcioner DS ima pravo da odluči šta će u životu i politici, ali da “nije logično da učestvuju u vladi koja se ovih dana formira”.
XS
SM
MD
LG