Dostupni linkovi

Ljajić se pridružio novoj Vladi


Rasim Ljajić na konferenciji za novinare, 19. jul 2012.
Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) postaje deo buduće vladajuće koalicije, saopštio je u četvrtak predsednik te stranke Rasim Ljajić. Odluku da se SDPS pridruži koaliciji okupljenoj oko naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona, Predsedništvo stranke donelo je jednoglasno na sastanku u Beogradu.

Ljajić je tako prihvatio, kako je rekao, ponudu „kakvu nikada do sada nismo imali“ – da u novoj vladi obavlja funkciju potpredsednika i ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo.

„Ovo je bila jedna od najtežih odluka koje sam doneo i svestan sam da je ona moralno diskutabilna i zato imam gorak ukus u ustima. Ali, mi smo birali između opstanka i nestanka SDPS“, kazao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, odluka o ulasku u Vladu Srbije je duboko pragmatična, i donesena je da stranka ne bi bila zaustavljena u razvoju.

Prelazak odlazećeg ministra rada i socijalne politike u Vladi premijera Mirka Cvetkovića nije s blagonaklonošću dočekan kod, sada već bivših partnera, u Demokratskoj stranci. Nakon što je predsednik SDPS zatražio u sredu od demokrata da iskažu stav o potencijalnom ulasku SDPS u novu vlast, oglasio se predsednik izvršnog odbora DS Marko Đurišić, koji je izjavio da njegova stranka neće stati uz ovu odluku.

„Gospodin Ljajić ima svoju stranku i svoje poslanike i naravno on sam može da donese odluku, ali za odluku o ulasku u ovu vladu ne može da dobije podršku Demokratske stranke", rekao je Đurišić.

S druge strane, Ljajić kaže da SDPS neće ulaziti ni u kakvu vrstu sukoba sa Demokratskom strankom, dodavši da je upoznat sa kritikama koje su stizale iz redova DS.
Milica Delević
Milica Delević

”Ostajem pri tome da je ova odluka u interesu Demokratske stranke i spremni smo da i u budućnosti sa njom sarađujemo”, istakao je Ljajić.

Budući potpredsednik Vlade i ministar rekao je da će u svom resoru zadržati sve stručne ljude koje tamo zatekne i da ih, u slučaju da su dobro radili i imali rezultate, sigurno neće pitati za partijsku pripadnost.

Osim istupa Marka Đurišića u sredu, u četvrtak se do popodnevnih sati niko iz Demokratske stranke nije oglasio o odlasku predizbornog koalicionog partnera.

Za razliku od socijaldemokrata, članica Političkog saveta DS Milica Delević ostala je uz stranku, iako joj je takođe ponuđeno mesto u novoj Vladi. Delevićeva je konstatovala da je samo upućivanje ponude funkcioneru sada opozicione stranke neuobičajeno, uz napomenu da su neuobičajene i okolnosti u Srbiji.

"Kao i 2008. godine, proverava se snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele", izjavila je Milica Delević, čija je stranka u sredu poručila da svaki funkcioner DS ima pravo da odluči šta će u životu i politici, ali da “nije logično da učestvuju u vladi koja se ovih dana formira”.
XS
SM
MD
LG