Dostupni linkovi

Kampanja za gradnju instituta Marine Abramović


Marina Abramović
Nakon što je tokom nekoliko decenija duge karijere privukla pažnju javnosti hrabrim i po sopstveni um i telo iscrpljujućim performansima, umetnica Marina Abramović upustila se u novi poduhvat. Krajem jula pokrenula je internet kampanju za prikupljanje sredstava za izgranju instituta umetnosti „Marina Abramović“ u američkom gradiću Hadsonu, u blizini Njujorka, gde bi posetioci dobili ulogu aktivnih učesnika.

Jedna od najpoznatijih savremenih umetnica crnogorskog porekla rođena u Beogradu, pokušaće da do 25. avgusta, kada se kampanja završava, prikupi 600.000 dolara, međutim za potpunu rekonstrukciju zgrade biće potrebna svota u visini od 20 miliona dolara. Već prvog dana stigla je podrška od 160 donatora koji su obećali više od 17.000 dolara.

Ideja je, kaže Abramovićeva u promotivnom spotu, da se oformi umetnički prostor, gde će publika biti aktivni učesnik. Na ovu zamisao došla je tokom svog performansa „Umetnik je prisutan“ u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, gde je provela više od 700 sati sedeći na stolici i komunicirajući sa posetiocima isključivo pogledom.

„Tada sam prvi razumela tu ogromnu potrebu publike da bude deo potpunog iskustva. Ta potreba je bila toliko duboka, da sam u glavi stvorila doslovno trodimenzionalnu viziju nečega što moram odmah da napravim – bio je to novi institut za čovečanstvo. Potrebno nam je mesto na kojem ćemo napraviti neku vrstu laboratorije, gde ćemo u novi kontekst staviti umetnost, nauku, tehnologiju i spiritualnost“, ističe umetnica.

Abramovićeva je za ovaj projekat do sada izdvojila iz svog džepa 1,5 miliona dolara. Između ostalog, umetnica je kupila zgradu u Hadsonu za 950.000 dolara, a finansirala je i šestomesečni rad osoblja Instituta, te naručeni arhitektonski koncept projekta. Prema konceptu koji je osmislila umetnica, svaki posetilac će u institutu provesti šest sati. Nakon što dobije slušalice koje blokiraju svaku vrstu zvuka, posetilac prolazi kroz niz seansi: od boravka pećini ispunjenoj energijom kristala, preko sobe za levitaciju u kojoj će doživeti iskustvo antigravitacije, sve do performansa različitih umetnika.

“Doći ćete ovde ne samo da vidite rad, već da se menjate kroz rad. Daćete nam svoje vreme, a mi ćemo vam ati nešto što je jedinstveno. Možda ćete ovo iskustvo moći da primenite u sopstvenom životu, u poslu kojim se bavite. Nadamo se da će ovo biti budućnost”, poručila je Abramovićeva u video prezntaciji budućeg instituta.

Paralitet izvođenja umetničkog dela

Tokom četrdesetogodišnjeg rada, Marina Abramović je ispitivala granice svog tela i uma, ali i prostor između umetnika i publike. Uključivanje posmatrača u performans, kojem je umetnica težila u svojim akcijama, dobilo je logičan nastavak u formi instituta, smatra teoretičar umetnosti Miodrag Šuvaković.

“U tom smislu to jeste paralelitet izvođenja umetničkog dela, pa bio to i performans, i rad na razini ‘workshopova’, što znači radinonica ili istraživačkih laboratorija u kojima se stvara timska razmena. Marina Abramović je još od, koliko se sećam sredine osamdesetih godina, radila na takvim projektima, ali ovo bi na neki način trebalo da bude kruna njenog rada”, objašnjava Šuvaković.

Osnivanje “Marina Abramović Instituta” nije jedini poduhvat koji je inicirala ova 67-godišnja umetnica. Prošle godine je, uz podršku Vlade Crne Gore, započela rad na transformaciji hale bivše fabrike “Obod” na Cetinju, u "Marina Abramović Community Center Obod" (MACCO).

Time bi umetnici dobili višenamenski multimedijalni prostor koji bi na površini od oko 70.000 kvadratnih metara objedinjavao različite umetničke i industrijske forme, objašnjava za naš program Svetlana Racanović, istoričarka umetnosti iz Crne Gore.

“Centar MACCO može donijeti za crnogorske prilike vrlo bitno proširenje polja umjetnosti u novim umjetničkim formama i medijima; može značiti uvođenje novih principa i standarda u umjetničkoj produkciji i promociji. Takođe, značio bi aktiviranje čitavog niza i lanca aktivnosti kojima se uzajamno pomažu i kojima jednako profitiraju i kultura i privreda grada i šire zajednice”, kaže Racanovićeva i naglašava da će, po zamisli Marine Abramović, cetinjski centar sarađivati sa Institutom “Marina Abramović”.

Ukoliko tokom kampanje ne bude prikupljeno 600.000 dolara, čitav poduhvat biće proglašen neuspešnim, a svima koji su obećali pomoć neće biti skinuta obećana suma sa računa.

Uprkos nimalo jednostavnom poduhvatu, Abramovićeva i njen tim očekuju da institut u Hadsonu bude otvoren za posetioce 2015. godine.
XS
SM
MD
LG