Dostupni linkovi

Marina Abramović: Umjetnik ne ide u penziju


Marina Abramović
Marina Abramović
U narednih devet mjeseci biće gotov master plan za gradnju centra Marina Abramović Community Centar Obod Cetinje (MACCOC) koji bi trebao da kroz spoj kulture i privrede postane platforma revitalizacije prijestonice Crne Gore.

U okviru dvodnevnog boravka svjetski priznate umjetnice na Cetinju, prikazan je dokumentarac "Umjetnik je prisutan" - film koji je snimljen povodom retrospektivne izložbe Marine Abramović u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MOMA), kada je izloženo pedesetak njenih radova, ali i organizovan tromjesečni performans koji je posjetilo oko 750,000 ljudi.

(VIDEO: Trejler za dokumentarac "Umjetnik je prisutan" na engleskom jeziku)
Slavna umjetnica govori o tome zašto su prethodne 2 godine najvažnije u njenom životu, čime će se baviti u novom Obodu, kako se uči disciplini tijela, i kada umjetnik treba da ode u penziju?

"Iako sam živela u Srbiji toliko godina, nisam se stvarno nikada osećala srpskom umetnicom. Skoro 30 godina sam živela u Holandiji i nikada se nisam osećala holandskom umetnicom. Radila sam u Nemačkoj i nikada se nisam osećala nemačkom umetnicom. Sada već 14 godina živim u Americi i ne osećam se američkom umetnicom, ali pre dve godine sam došla ovde i ministar kulture me je pozvao i dao mi crnogorski pasoš. Taj crnogorski pasoš je promenio sve za mene... Potpuno me doveo u jedan novi kontekst... Pre svega, moj otac i moja majka su rođeni ovde i ovde sam se osetila sasvim drugačije. Osetila sam da ceo moj rad, što se tiče performansa se u stvari vezuje za crnogorske ideje. Osetila sam da ja ovde pripadam", kazala je.

XS
SM
MD
LG