Dostupni linkovi

Redatelji o HRT-u: U tom ludilu nema sistema


Zgrada Hrvatske radio televizije, Zagreb
Zgrada Hrvatske radio televizije, Zagreb

Hrvatsko društvo filmskih redatelja provodi javnu kampanju "Meni se to gleda, a HRT ne da", nakon što je Hrvatska radio-televizija na zadnjem javnom pozivu odlučila sa nejasnim kriterijima i često uvredljivim obrazloženjima ne otkupiti za prikazivanje čak 34 domaća dokumentarca. U tom ludilu nema sistema, poručuju redatelji koji traže ispriku, novi javni poziv, i nove ljude koji će ga voditi.

Preko 3.000 pratiteljana društvenim mrežama i poruke podrške i solidarnosti od srodnih udruga iz Hrvatske i susjedstva, dosadašnji je rezultat kampanje Društva hrvatskih filmskih redatelja koji prosvjeduju zbog toga što je Hrvatska radio-televizija (HRT) odbila otkupiti za emitiranje čak 34 domaća dokumentarca, sa nejasnim kriterijima i obrazloženjima.

U Ministarstvu kulture organiziran je nakon objave rezultata natječaja sastanak na kojem se načelno dogovorilo da će uslijediti isprike i da će natječaj biti ponovljen, a kako od svega toga nije bilo ništa, krenulo se u kampanju.

"Upravo su kriteriji bili povod za našu kampanju 'Meni se to gleda, a HRT ne da' kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedna od njenih inicijatorica, redateljica Vlatka Vorkapić.

"Naime, na adrese autora i recenzenata su osim odbijenica, došle i recenzije i neke od tih recenzija bile su vrlo neprofesionalne, zapravo uvredljive i u nekim slučajevima čak utužive kao objede", kaže redateljica Vorkapić.

Odbijena su 34 filma prikazana na 353 festivala širom svijeta koja su tamo pokupila čak 86 nagrada. Odbijen je otkup "Srbenke " Nebojše Slijepčevića, iako je film dobio više stranih i najvišu hrvatsku državnu nagradu za film. Odbijen je i dokumentarac o dvjema travničkim školama Srđana Šarenca s obrazloženjem da "produbljuje jugočetničku naraciju", a taj je film dobio nagradu za scenarij na Festivalu katoličkog filma u Rijeci.

Odbijen je i nagrađivani dokumentarac "Playing men" , a anonimni recenzent kaže kako se radi o "autorovoj dosadnoj potrazi za vlastitim seksualnim identitetom". Odbijen je i dokumentarac "Heroine Domovinskog rata" financiran sredstvima Ministarstva branitelja, ali je isti film između više od 100 prijavljenih izabran za ovogodišnji Pulski filmski festival, itd.

"U ovom ludilu nema sistema", kaže za RSE redateljica Katarina Zrinka Matijević.

"U odbijanju ova 34 filma mi ne možemo pronaći nijedan 'ključ', što upravo potvrđuje ovo da u tom ludilu nema sistema. Ne bih nikoga vrijeđala, ne bih rekla da su recenzenti. Upotrijebit ću onu riječ koja nas se svih treba ticati, oni nisu profesionalno odradili posao. Oni očito nisu dovoljno kompetentni i profesionalni i točka! Tu je kraj priče. To je ono što mi trebamo, kompetentnu i profesionalnu javnu televiziju, a ovim recenzijama i ovim neizborom filmova oni to nisu pokazali", ogorčena je Katarina Zrinka Matijević.

Ona je pogledala sve odbijene filmove i sigurna je da bi oni podigli kvalitetu i gledanost programa Hrvatske televizije.

"A da ne kažem i ono što je misija javne televizije, da ljudima da informaciju o vremenima u kojima živimo, onome što nas se tiče, da bi obrazovala svoje gledateljstvo, da bi im dala kulturno relevantan sadržaj. Jer mi govorimo o javnoj televiziji koja ima neke svoje misije i ciljeve koji su propisani", podsjeća redateljica Matijević.

Vlatka Vorkapić kaže da bi HTV trebao konačno objaviti koje je filmove kupio za objavljivanje, kada već nije kupio filmove sa 353 svjetska festivala i sa 86 nagrada, i ispričati se za uvrede u recenzijama.

"Ono što je uistinu jako važno, i što bi bio mali korak prema normalizaciji je da na adrese autora i producenata koji su dobili takve uvredljive recenzije stignu isprike, i da se o tome javnim priopćenjem upozna javnost. Čovjek može pogriješiti, pa može pogriješiti i HRT, ali ako priznaš pogrešku, moraš je priznati javno. Nakon toga uistinu se mora najesen raspisati novi javni poziv, a ljudi koji su na ovakav način odradili prethodni javni poziv trebali bi biti isključeni iz procesa daljnjeg odabira", prenosi Vlatka Vorkapić zahtjeve Društva hrvatskih filmskih redatelja.

I dok javni servis ne želi nove kvalitetne domaće dokumentarce, u udarnom terminu njegovog Prvog programa reprizno se svako veče prikazuje nove epizode senzacionalističke i znanstveno u najmanju ruku dvojbene dokumentarne serije Antuna Vrdoljaka o Titu.

HRT je kampanju redatelja proglasio "nekorektnom" ali u srijedu je jednom već odbijenom filmu ponudio izravan otkup.

Svoju punu potporu kampaniji su dosad, među ostalima izrazili Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski P.E.N. centar, Udruženje filmskih radnika BiH te Udruženje dokumentarista Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG