Dostupni linkovi

Rješenje, vratiti dvotrećinsko odlučivanje o vrhu HRT?


Većina oporbenih stranaka pridružila se HND u bojkotu HRT
Većina oporbenih stranaka pridružila se HND u bojkotu HRT

Većina oporbenih stranaka pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu u bojkotu Hrvatske radio-televizije dok ne povuku tužbe protiv novinara i medijskih kuća. Šef zagrebačkih oporbenih socijaldemokrata Gordan Maras priznao je kada je pogriješio kada je izbacio ekipu Hrvatske televizije sa svoje pres-konferencije. Vodstvo Hrvatske radio-televizije nazvalo je bojkot dijela oporbe političkim pritiskom.

Niz parlamentarnih stranaka - oporbeni socijaldemokrati i manje stranke liberalne i lijeve orijentacije okupljene u tzv. „amsterdamsku koaliciju“ i više izvanparlamentarnih stranaka pridružilo se bojkotu Hrvatske radio-televizije do novinarskog prosvjeda ovog vikenda. Nema sudjelovanja u programima, nema gostovanja u emisijama, nema izjava. Na fonu te odluke, šef zagrebačkih socijaldemokrata Gordan Maras izbacio je novinare Hrvatske televizije sa svoje pres-konferencije:

„Pridružili smo se u znak solidarnosti sa vašim kolegama koji su tuženi. Nismo poslali poziv HRT-u, tako da – nemojte se ljutiti.“

Glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Kazimir Bačić odmah je na izvanrednoj konferenciji odluku o bojkotu i Marasov postupak nazvao – do sada neviđenim političkim pritiskom:

„Ovo smatramo udarom na novinarstvo i na javnu televiziju i tražimo zaštitu od političkih pritisaka. Tražimo da političke stranke, ali i različite skupine ne koriste HRT za svoje interese i dnevnopolitičke obračune i u svrhu predizborne kampanje.“

Marasov postupak doživio je više osuda, pa i od strane Hrvatskog novinarskog društva, pa se on par sati kasnije ispričao zbog izbacivanja ekipe HTV-a.

Podsjetimo, zbog 36 sudskih postupaka koje je Hrvatska radio-televizija pokrenula protiv raznih medija i novinara, ali i Hrvatskog novinarskog društva i njegovih čelnika za klevetu, Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je na bojkot HRT-a, dok javni servis sve te tužbe ne povuče. Bojkotu se osim oporbenih stranaka priključilo i tridesetak nevladinih udruga. U njihovo ime, izvršna direktorica nevladine udruge Gong Jelena Berković kazala je kako situacija na javnom servisu „nije normalna“ i da je HRT „okupiran“, za što je prozvala HDZ i vladajuću koaliciju.

„Oni moraju maknuti svoje prste od uređivanja medija i moraju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati tim javnim novcima“, rekla je.

Naime, prema zakonu o Hrvatskoj radio-televiziji kojeg su donijeli socijaldemokrati 2012. godine, glavnog ravnatelja HRT-a bira se u Saboru običnom većinom, što omogućuje vladajućima - dakle sada HDZ-u -da izaberu osobu koja njima odgovara, bez uvažavanja mišljenja opozicije.

Uspjeh neće ovisiti samo o nama, nego o široj javnoj podršci, i u konačnici o odgovornosti političkih elita, u prvom redu – HDZ-a: Jelena Berković
Uspjeh neće ovisiti samo o nama, nego o široj javnoj podršci, i u konačnici o odgovornosti političkih elita, u prvom redu – HDZ-a: Jelena Berković

Jelena Berković najavila je da – ako ne uspiju mirnim putem, postoje i radikalniji načini, a i za to će biti odgovoran HDZ, kazala je.

„A u krajnjem slučaju ima i drugih primjera kako se u drugim zemljama rješavalo pitanje javnog medijskog servisa na značajno radikalnije načine, pa bih rekla da je ovo vjerojatno zadnja prilika da se HRT proba spasiti sam od sebe. Dat ćemo sve od sebe da to uspijemo zajednički napraviti, a uspjeh neće ovisiti samo o nama, nego o široj javnoj podršci, i u konačnici o odgovornosti političkih elita, u prvom redu – HDZ-a“, dodala je.

Zdenko Duka, novinar riječkog „Novog lista“ i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva punih osam godina, od 2007. do 2015. godine, kaže za Radio Slobodna Europa da bi bilo moguće riješiti problem sa političkim utjecajem vladajućih ako se odlučivanje o kadrovima makne iz Sabora i vrati ranije rješenje koje je uvažavalo i interese opozicije.

„Bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u Programskom vijeću HRT-a i u jednom trenutku se tu priključivao i Nadzorni odbor. Tako se ipak omogućavao jedan politički balans, jer oba tjela jesu birana u Saboru, ali je za izbor njihovih članova bila potrebna dvotrećinska većina. U svakom slučaju potrebna je dvotrećinska potpora za glavnog ravnatelja, jer to omogućuje izvjestan ne samo politički, nego i društveni konsenzus koji će omogućiti balansirani program javnog servisa, a ne ovako jednostran kakav danas možemo gledati i slušati“, kaže.

Bilo bi moguće riješiti problem sa političkim utjecajem vladajućih ako se odlučivanje o kadrovima makne iz Sabora: Zdenko Duka
Bilo bi moguće riješiti problem sa političkim utjecajem vladajućih ako se odlučivanje o kadrovima makne iz Sabora: Zdenko Duka

Bojkotu HRT-a dok ne povuku tužbe protiv novinara i medija priključili su se i najveća hrvatska sindikalna središnjica Savez samostalnih sindikata Hrvatske i mali, ali aktivni Nezavisni cestarski sindikat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG