Dostupni linkovi

Kampanja i antikampanja za izbore na severu Kosova


Mitrovica
Kampanja i antikampanja za kosovske lokalne izbore na severu doprinele su atmosferi bezbednosne ugroženosti u tom delu Kosova, gde je nemoguće održati normalnu predizbornu kampanju.

Na severu se, pored kandidata Građanske inicijative “Srpska” koju podržava zvaničan Beograd, takmiče i ostali kandidati, ali s druge strane, tu su i oni koji se protive održavanju kosovskih lokalnih izbora zakazanih za 3. novembar.

I oni koji se takmiče ali i oni koji su protiv izbora ocenjuju da je kampanja prljava i čudna.

Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred Građanske inicijative "SDP-Oliver Ivanović" kaže da kampanja više liči na borbu sa onima koji vode anti kampanju, nego na predstavljanje plana i programa kandidata.

„Ovo je čudna kampanja i bitno je drugačija od svih kampanja u drugim krajevima i Kosova, ali ni u Srbiji ovakvih primera nema. Naime ovde se veća kampanja, veća energija troši za poništavanja negativne kampanje onih koji su protiv izbora i njihovih manipulacija, nego što trošimo energiju na prezentiranju ideje i argumenata zašto naša lista je bolja od neke druge. Zato u takvim uslovima, u osećanju nekakve potpune nebezbednosti sa neizvešnošću kad će sledeća bomba da bude, prosto nije ni normalno ni za očekivati da se odvija neka normalna kampanja“, navodi Ivanović za RSE.

On dodaje da je tzv. Privremena skupština autonomne pokrajne Kosova, koja se protivi kosovskim izborima, u svojoj anti kampanji vrlo aktivna, a posebno je zabrinjavajuće što raspolaže sa dosta novca što znači da je nekome u veliki interes da se izbori spreče.

„Nema tu direktnih konakata osim što su to preki pogledi, a onda nakon toga cepanja plakata koje mi postavljamo ili isticanje plakata sa uvredljivom sadržinom koja se odnose na svakog pojedinačnog kandidata posebno na našu listu. Nije toliko pritiska na tzv. državnu listu ili Vulinovu listu koliko je na nas“, navodi Ivanović.

Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika severne Mitrovice, u razgovoru za RSE navodi da nisu stečeni uslovi da bi se vodila jedna klasična kampanja upravo zato što se od jedne strane dobijaju poruke da se glasa isključivo za jednu listu, što dodatno pravi konfuziju među građanima.

Što se lično njene kampanje tiče, Hodžić navodi da je ona vrlo niskoprofilna, odvija se po principu od vrata do vrata, ili pak putem medija pokušava da pošalje informacije vezano za njen program. Ona se, međutim, ne oseća slobodnom da organizuje neki veći skup zbog bezbednosnih uslova. Poručuje da je najvažnije da građani na predstojećim izborima glasaju savesno.

„Radi se o tome što su se ovi izbori organizovali brzopleto. Mi smo do nedavno imali jedan pristup i u tom pristupu se govorilo o apsolutnom bojkotu. i najednom, za jedan kratak period vi imate situaciju gde se znači menja odluka i gde se sada ljudi pozivaju na izbore. Građani ko građani, obični građani, oni su siti politike i njima uopšte nije do izbora. I kada bi Srbija objavila izbore, građanima nije do izbora, oni nerado inače izlaze na te izbore jer su siti politike. Zamislite vi sada jednog jadnog građanina koji mora da menja koncepciju, sada treba da prihvati kosovske izbore, njemu se i tako i tako ne izlazi na izbore, još mu neko naredi kako da glasa, to je zaista kršenje svakog vida demokratije“, zaključuje Hodžić.

Oblepljivanje grada plakatima

Jedina promena po pitanju kampanje je ta što je do pre nekoliko dana bilo nemoguće da se bilo koji plakat u gradu održi. Dok je do skoro najveća promocija bila bojkot, u poslednja 24 sata ceo grad je odlepljen plakatama srpske liste.

Kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred GI „Srpska“ nismo mogli da dobijemo.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba koji se protivi kosovskim izborima, kaže da kada je u pitanju njihova „bojkot kampanja“, ona se vodi apsolutno u neravnopravnim uslovima zato što nisu u mogućnosti da prisustvuju u nijednom mediju i nemaju pristup nikakvim prostorijama gde bi se objasnilo narodu svrha i značaj bojkota.

„Kampanja je izuzetna prljava. Nažalost, prožeta bacanjem bombi gde aktuelna vlast iz Beograda pokušava nas da optuži što nema nikakve veze. Mi smo to argumentovano i dokumentovali. Čak i oni koji su stradali, koji su povređeni optuzili su kancelariju za KiM da stoje iza bombaških napada, a nikako da to čine oni koji su za bojkot izbora...
Što se tiče same kampanje u narodu i među narodom, mislim da ovi koji faktički izlaze na izbore nigde nisu prisutni u javnosti. Ni u jednoj učionici, ni u jednom domu kulture nismo videli te kandidate i one koji treba da objasne narodu zašto treba da izađu na izbore. Oni se jedino nalaze na TV-u, u novinama, znači kampanja je faktički bez ljudi“, ističe Jakšić.
XS
SM
MD
LG