Dostupni linkovi

Eksplozija u Mitrovici: Napad na člana liberala


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
U severnom delu Mitrovice u petak rano ujutro dogodila se eksplozija u kojoj nije bilo povređenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Eksplozija se dogodila u 03.15, u Sutjeskoj ulici. Od siline eksplozije oštećena su tri lokala.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić kaže da za sada ne zna koja vrsta eksploziva je korišćena, da istraga traje i da će verovatno u toku dana imati više informacija.

Meta napadača bio je restoran brze hrane "Do koske", a od siline eksplozije oštećeni su i lokalni kafić i sportska kladionica. Vlasnik napadnutog lokala je, kako saznajemo, Đorđe Kostić, kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS) na izborima na Kosovu, zakazanim za 3. novembar.

Podsetimo, pre nekoliko dana eksplozivna naprava postavljena je na prozor stana Nebojše Marića u ulici Ive Lole Ribara, on je lakše povređen i za počiniocima se još uvek traga. Nebojša Marić je odbornički kandidat sa liste Samostalne liberalne stranke, koja je članica Vlade Kosova.

Generalni sekretar Samostalne liberalne stranke Petar Miletić ocenio je u petak da je bombaški napad na lokal Đorđa Kostića u severnoj Mitrovici politički motivisan i da ima za cilj da uplaši i demotiviše sve one koji planiraju da se pojave na izborima 3. novembra.

Miletić, koji je i potpredsednik kosovske skupštine, u saopštenju je naveo da je za njega apsolutno neprihvatljivo da se političke razlike razračunavaju nasiljem, zahtevajući od medjunarodne i domaće policije da napokon učine nešto kako bi oni koji se služe nasiljem u političke svrhe bili uhapšeni i kažnjeni.

"Kostić je napadnut isključivo jer je kandidat Samostalne liberalne stranke na izborima, ali mi je on rekao da mu ne pada na pamet da se povuče sa liste već naprotiv da ga je ovo učvrstilo u uverenju da radi ispravnu stvar", naveo je Miletić.

On je izrazio zabrinutost za proces izbora na severu Kosova nakon svih incidenata u kojima su napadnuti ljudi koji su kandidati, "jer umesto da u predizbornoj kampnji biračima nude svoje programe oni moraju da čuvaju živu glavu što se nikako ne može podvesti pod demokratsku atmosferu za izbore“.

Kandidatkinja za gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić osudila je bombaški napad u severnoj Mitrovici i zatražila da se počinioci pronadju i kazne. Ona je u saopštenju navela da je jutrošnji napad u Mitrovici teroristički čin, a da zločin koji se ne kazni uvek se ponovi, zbog čega se dešavaju ovakvi napadi.

Pripadnici EULEX-a, KFOR-a i kosovske policije moraju da reaguju na pravi način kako bi se počinioci pronašli i kaznili jer se samo tako može zaustavi haos u gradu koji u poslednje vreme vlada, rekla je Hodžić koja je i direktorka Administrativne kancelarije Vlade Kosova u Mitrovici.
XS
SM
MD
LG