Dostupni linkovi

Rusi vraćaju voće u Srbiju


Ruska služba za fitosanitarni nadzor utvrdila da su plodovi zaraženi monilinijom, ilustrativna fotografija
Ruska služba za fitosanitarni nadzor utvrdila da su plodovi zaraženi monilinijom, ilustrativna fotografija

Prvi kamion hladnjača sa voćem vraćen je 16. avgusta u Srbiji iz Rusije, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Rečeno nam je i da se u fitosanitarnoj proceduri na ruskoj granici nalazi oko 30 vozila sa voćem.

Ruska Federacija je 15. avgusta privremeno zabranila uvoz voća iz Srbije, a ovog puta na udaru su se našle breskve i kajsije, nakon što je ruska služba za fitosanitarni nadzor utvrdila da su plodovi zaraženi monilinijom.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije, Nebojša Milosavljević kaže za RSE da je to Ministarstvo u stalnom kontaktu sa kolegama iz Rusije od kojih redovno dobija informacije o situaciji sa posledicama zabrane.

"Za sada je vraćen samo jedan kamion, prema našim saznanjima, i da li će biti još vraćenih kamiona, to ne znam. U kontaktu smo sa njima još od prošle nedelje. Izvoz je išao normalno do danas, tako da stvarno ne znam koliko je kamiona otišlo, od četvrtka, petka možda trideset kamiona. Oni su sada u proceduri pregleda i uzimanja uzoraka, tačnije u redovnoj proceduri pregleda. Ja stvarno ne znam koliko je prošlo proceduru, koliko nije”, kaže Milosavljević.

Dodaje da će deo izvoznog kontingenta biti uništen, a da će one koje stignu do granice Srbije biti detaljno kontrolisane:

"Samo je pitanje šta je sa kamionima koji su presretnuti. Rekli su nam da će deo morati da bude tamo uništen zbog procesa truljenja koji je već uzeo maha. Koliko je to broj kamiona i vozila stvarno ne znam. Imam informacije od ljudi koje su različite, ali sačekaćemo nekoliko dana da vidimo da li će i koliko kamiona biti vraćeno iz Srbije."

Slavoljub Mijailović, iz Selevca kod Smederevske Palanke, sedamdeset kilometara južno od Beograda, kaže za RSE, da će nova zabrana uvoza voća iz Srbije u Rusiju izazvati ozbiljne probleme domaćim proizvođačima i izvoznicima.

"Definitivno, svi smo u problemu – od izvoznika do proizvođača. Biće problem, veliki problem. Problem je što će roba kad se vrati iz Rusije, pa će ona da spusti cenu. Jedino da se proba da se proda na Kosovu, eventualno u Bosni. Domaće tržište je jako diskutabilno”, navodi Mijailović.

U Podunavskom okrugu pod zasadima breskve je više od 5.000 hektara koje su ove godine dale rod od 65.000 tona. Deo tog roda je u hladnjačama u kojima čeka kupce.

Mijailović je jedan od većih proizvođača voća u tom okrugu sa 35 hektara savremeno opremljenih voćnjaka od čega je na 10 hektara zasad breskve. Ovogodišnji rod nije prodao izvoznicima već ga jeuskladištio u sopstvenoj hladnjači.

"I jako sam zadovoljan što tu robu nisam prodao njima, da su oni izvezli pa da im se ta roba vrati, tu bi opet nastao veliki problem. Ne samo za mene. nego i za njih. I kako ja sad da tražim novac od čoveka ko je izvezao moju robu, koji je očekivao da i on napravi neki prihod i meni da pomogne ako se ta roba njemu vraća?", pita se sagovornik RSE.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od početka godine Srbija je na rusko tržište plasirala 110.000 tona voća u vrednosti od 150 miliona evra. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je izjavio da očekuje da će aktuelna zabrana biti brzo okončana:

"Ovo je jedna mera zdravstvene zaštite, iz jednog prostog razloga jer smo imali kišnu godinu. Ja očekujem da sa Rusijom ovu stvar rešimo, sad samo zavisi kakvi budu rezultati kompletnih tih analiza."

Prema informacijama iz beogradske veletržnice cena breskvi kreće se od 70 do 100 dinara po kilogramu i da za sada nije bilo kolebanja cena zbog problema sa izvozom u Rusiju.

Sličnih problema sa izvozom voća iz Srbije u Rusiju bilo je i ranije.

U februaru ove godine, Rusija je zabranila uvoz krušaka zbog sumnji u istinitost njihovog porekla.

U leto 2016. godine iz Rusije je vraćeno 20 tona nektarina u kojima je otkriven štetni insekt, a pre toga 2015. godine, dogodio se sličan incident sa jabukama.

Pokušaali smoda u Privrednoj komori Srbije saznamo koliko ovakvi incidenti štete izvozu prehraamenih proizvoda, ali do emitovanja ovog prriloga nismo uspeli da dobijemo sagovornika na tu temu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG