Dostupni linkovi

Kako će izgledati srpski izbori na Kosovu


Ilustracija
Ilustracija
Na Kosovu će 6. maja moći da se glasa na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima i to na 28 lokacija, odnosno na 90 glasačkih mesta južno i severno od Ibra.

Zahvaljujući sporazumu misije OEBS-a sa vladama u Prištini i Beogradu, svako ko ima pravo glasa na ovim izborima moći će da ga ostvari.

“OEBS će dopremiti glasačke materijale na Kosovo, otvoriće glasačka mesta, ljudima će biti omogućeno da glasaju, i nakon toga će glasačke listiće transportovati na lokacije u Raškoj i Vranju gde će se izvršiti brojanje glasova”, izjavio je za RSE portparol OEBS-a, Nikola Gaon.

On je dodao da je OEBS u kontaktu sa Policijom Kosova, EULEX-om, i KFOR-om i da je razvijen zajednički sigurnosni plan.

Kosovske vlasti su omogućile sprovođenje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora pošto Ustav Kosova dozvoljava glasanje dvojnim državljanima. To je u sredu ponovio i premijer Hashim Thaci.

“Što se tiče izbora 6. maja za građane sa pravom glasa, znači za građane sa dvojnim državljanstvom, Vlada Kosova je pozdravila ulogu facilitatora OEBS-a tokom ovih izbora. Takva uloga je u skladu sa evropskim standardima i modelom i u skladu sa Ahtisarijevim planom, Ustavom i zakonima Kosova”, kazao je on.

Dokument sa slikom i ime na spisku

Analitičari na Kosovu međutim kažu da ne postoji zakonska osnova kada je u pitanju pravo na glasanje na osnovu dvojnog državljanstva, pošto većina Srba na Kosovu nema kosovska dokumenta.
Halil Matoshi
Halil Matoshi

“Srbi, naročito na severu Kosova, nisu građani sa dvojnim državljanstvom. Oni ne spadaju u tu kategoriju zato što oni, objektivno gledano, imaju samo jedno državljanstvo i to Republike Srbije. Prema tome, ne postoji zakonska osnova za ove izbore. Bilo bi zakonske osnove kada bi se kosovskim Srbima proveravalo da li imaju kosovsko državljanstvo”, kaže Halil Matoshi, politički analiticar.

Upitali smo i portparola OEBS-a, Nikolu Gaona, šta je to što će Srbima u nedelju dati pravo na glas.

”Prema informaciji koju ja imam sve što je potrebno da bi osoba mogla glasati na taj dan jeste validan dokument koji je izdat od strane Republike Srbije koji na sebi ima sliku i matični broj, i naravno ime mora biti na glasačkom spisku“, naveo je Gaon.

Za sad je nepoznato kako će se utvrditi da li glasači u nedelju imaju dvojno državljanstvo ili ne.

OEBS u Prištini, misija koja je inače neutralna prema statusu Kosova, postigla je sa vladama u Prištini i Beogradu sporazum da organizuje srpske izbore na Kosovu.

Dok srpski zvaničnici kažu da će OEBS samo nadgledati izbore, u Vladi Kosova ističu da će OEBS održati izbore u skladu sa kosovskim zakonima.
XS
SM
MD
LG