Dostupni linkovi

Kako smanjiti korupciju na Kosovu?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga je u petak izjavila da korupcija ne sme da stane na put slobodnom kretanju građana i procesu integracija, te da se borba protiv korupcije treba voditi na svakom nivou.

Ona je ovo izjavila na konferenciji Kosovskog instituta pravde koji je predstavio izveštaj o “Oceni sprovođenja plana delovanja za povećanje efikasnosti tužilačkog sistema a u borbi protiv korupcije”. Ovaj projekat je dizajniran kako bi se unapredila odgovornost i transparentnost pravosudnih mehanizama u borbi protiv korupcije.

Ovaj izveštaj navodi da tužilaštva Kosova nisu uspela da ispune ciljeve Akcionog plana za rešavanje predmeta koji su povezani sa korupcijom. Ni pola slučajeva koji su upisani do 4. novembra 2013., nisu se rešili, odnosno, rešeno je svega 41 posto takvih slučajeva. Na početku ovog Akcionog plana bilo je 516 nerešenih slučajeva sa 1.682 uključene osobe, a na kraju plana 30. juna 2014, ostalo je 548 nerešenih slučajeva.

Jahjaga je naglasila da korupcija šteti demokratskim procesima, a posebno pogađa vladavinu zakona, što utiče na kvalitet života građana i društva.

„Dužni smo građanima Kosova, ali iznad svega naša je obaveza, da zajedno radimo i da dođemo do najboljeg načina da njima obezbedimo jedan bolji život. Mi danas imamo potrebu za što brže uspostavljanje institucija zemlje, i ostaje na odgovornosti poslanika Skupštine, da pokažu spremnost za razrešenje čvora za funkcionisanje institucije za koju su i dobili glasove građana zemlje. To će omogućiti usvajanje niz zakona koji će pomoći borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazala je ona.

Louise Taylor, zamenica britanskog ambasadora na Kosovu, kaže da iako je EU izveštavala o tome da Kosovo ima dobro zakonodavstvo za borbu protiv korupcije, izazov ostaje njegova implementacija.

Korupcija nije specifičan problem samo Kosova, čak ni Balkana, ali kako bi Kosovo krenulo napred i kako bi to građani osetili, Kosovo treba da pruži konkretne dokaze rezultata“, kazala je ona.

Ona je istakla da izveštaj ovog projekta navodi da je bilo nekih koraka napred, ali takođe je uočljiva zabrinjavajuća stagnacija u napretku.

„Podvukla sam nedostatak implementacije akcionog plana, male promene u broju nerešenih slučajeva korupcije, nedostatak komunikacije između tužioca i zvaničnika Agencije protiv korupcije, kao i sa širom javnošću. Shvatamo da nije lako ispraviti korupciju, ali nastavićemo da pružamo pomoć, kao što je EULEX koji ima jak pravosudni sistem koji radi na teškim slučajevima. Ali, EULEX neće biti ovde zauvek“, kazala je ona.

V.D. Glavnog državnog tužioca, Syle Hoxha, kazao je da borba protiv ovih negativnih pojava bez sumnje zahteva mobilizaciju i saradnju svih institucija i agencija.

Građani Prištine razočarani su što se korupcija sporo rešava.

Ništa ne rade. Korupcije je uvek bilo ali treba da se radi i da se kazne oni koji su deo toga”, kaže Valmir Osmani.

“Nema borbe, samo je politika u pitanju. Na čelu suda su ljudi kojima se ne veruje i šta očekivati”, kaže Kenan Mustafa.

XS
SM
MD
LG